Onko sinun vaikea saada verensokerisi, painosi tai esimerkiksi rasva-arvosi hallintaan? Kaipaatko tehokasta, motivoivaa ja pysyvää tukea hoitoosi?

Tästä ruokavalioon painottuvasta ja kokonaisuuden huomioivasta valmennuksesta voit saada ratkaisevaa apua diabeteksesi tai esidiabeteksesi hallintaan

Tutustu tyypin 1 diabeetikoille (insuliininpuutosdiabeetikoille), tyypin 2 diabeetikoille ja esidiabeetikoille ensisijaisesti suunnattuun verkkovalmennukseen, joka auttaa sinua hallitsemaan diabetestasi arvojesi pohjalta tehokkaasti ja järkevästi

Janne Makkonen
Diabetekseen ja vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin erikoistunut ravitsemusterapeutti ja kokonaisvaltaisen hoidon puolestapuhuja (diabeetikko myös itse)

Jos olet tuskaillut diabeteksen hoidon tai vaikka painonhallinnan kanssa, niin tämä voi hyvinkin olla tärkeimpiä koskaan lukemiasi kirjoituksia aiheesta ja osoittautua ratkaisuksi moniin ongelmiisi... 

Ja vaikka sinulla ei olisikaan mitään suuria haasteita tai kokisit tietäväsi esimerkiksi ravitsemusasioista riittävästi, niin tämä voi silti olla sinulle hyödyllinen kirjoitus ja mahdollisuus (aina voi oppia uutta ja tuki voi olla arvokasta)...  

Tehdään yksi asia kuitenkin heti selväksi.

En tule tarjoamaan mitään “mystisiä” pikamenetelmiä, jotka auttavat kaikkiin asioihin välittömästi. Eihän sellaisia ole olemassakaan. Nopeiden ja usein väliaikaisten tulosten sijaan haluan auttaa sinua saamaan hyviä tuloksia pysyvästi. 

Älä käsitä väärin. Saatat kyllä saada nopeastikin apua asioihin, mutta pääpaino on pysyvien toimintamallien omaksumisessa ja oman ajattelusi kehittämisessä. Voin auttaa sinua monin tavoin, mutta asioiden on lähdettävä lopulta itsestäsi.

Kannustan sinua uskomaan, että ongelmiin on usein mahdollista saada apua, kunhan vain löytää itselleen ne oikeasti toimivat asiat ja syyt sille, miksi ongelmista haluaa eroon...

Joitakin huomiota alkuun

Ero esidiabeteksen (ominaista kohonnut paastosokeri ja/tai aterian jälkeinen verensokeri) ja tyypin 2 diabeteksen välillä on joskus hyvin häilyvä ja muutenkin esimerkiksi elintapahoidossa hoito-ohjeet ovat käytännössä samat. Tämän vuoksi, kun puhun tässä diabeteksesta yleisesti, niin samat pääperiaatteet pätevät pitkälti myös esidiabeteksessa.

Muutenkin diabeteksen hoidossa tyypistä riippumatta on paljon yhteisesti päteviä asioita. Hyvä elintapahoito on käytännössä perusta tyypin 2 diabeteksen lisäksi myös tyypin 1 diabeteksessa, vaikka sairauden syntymekanismeissa ja lääkehoidossa onkin selviä eroja.

5 askelta diabeteksen hallintaan -verkkovalmennus painottuu ruokavalioon, mutta on samalla hyvin kokonaisvaltainen valmennus, josta voit hyötyä monin tavoin. Avaan nyt ensimmäisenä hieman taustaa valmennukselle, jonka jälkeen pääset lukemaan siitä tarkemmin.

Huom! Mahdollisuus lähteä mukaan valmennuksen pilottiryhmään päättynyt!

Voit kuitenkin jatkaa lukemista tai liittyä sisäpiiriini alla olevasta painikkeesta, niin kuulet heti, kun valmennus taas avataan.

KYLLÄ, OLEN KIINNOSTUNUT!

Mitä tarkoitan diabeteksen tehokkaalla ja järkevällä hallinnalla ja miten sinä voisit hoitaa diabetestasi tehokkaasti ja järkevästi?

Diabeteksen hallitseminen tarkoittaa käytännössä sitä, että diabetesta hallitaan tehokkaasti ja järkevästi. Tämän taas voi katsoa tarkoittavan sitä, että

1. Verensokeria hoidetaan tehokkaasti sellaisten menetelmien avulla (ruokavalio, muut elintavat ja lääkehoito ainakin insuliininpuutosdiabeteksessa), että päästään useimmiten normaaleihin verensokeriarvoihin.

2. Diabetesta hoidetaan kokonaisuutena järkevästi, mikä tarkoittaa sitä, että huomioidaan kattavasti myös turvallisuustekijät, erilaiset riskitekijät (ylipaino/lihavuus, rasva-arvot, lisäsairaudet jne.), elämänlaatu ja mahdollistetaan tulokset pysyvällä tavalla.

On monia tekijöitä, jotka vaikuttavat hoitotuloksiin, mutta ruokavalio on aivan keskeisessä osassa diabeteksen hallinnan saavuttamisessa.

Käytännössä hyvät tulokset muodostuvat kuitenkin kokonaisuuden hallinnasta ja kokonaisvaltaisesta hoidosta, jossa esimerkiksi ruokavalion lisäksi myös muulla elintapahoidolla on tärkeä merkitys.

Hyvien tulosten saavuttamiseksi sinulla täytyy siis olla hyvät menetelmät käytössä ja riittävästi tietoa. Lisäksi se vaatii suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä (tämän ei kuitenkaan tarvitse olla vaikeaa ja uuvuttavaa).

En kuitenkaan kannusta pyrkimään täydellisyyteen, sillä eihän sitä ole mahdollista edes saavuttaa. Kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin tärkeää, että sinä hallitset pääosin diabetesta, eikä diabetes hallitse sinua. Hallitsetko?

Minkälainen ruokavalio on paras diabeetikoiden hoidossa? 

En ole yhden totuuden julistaja, koska ei tietenkään ole olemassa yhtä parasta/oikeaa ja ihan kaikille sopivaa ruokavaliota. Tutkimusnäyttöä eri ruokavalioista on kuitenkin kertynyt ja kertyy koko ajan lisää.

Muun muassa arvostetun USA:n diabetesliitto ADA:n nykyinen näkemys on se, että vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on eniten näyttöä verensokeritasapainon parantamisessa diabeetikoilla.

Eikä ADA ole läheskään ainut, joka on tätä mieltä, sillä tutkimustulokset (käytännön kokemusten lisäksi) todella viittaavat tähän. 

Seuraavaksi selvennän, mitä vähähiilihydraattinen ruokavalio eli vhh-ruokavalio oikeastaan tarkoittaa. 

Vähähiilihydraattisen ruokavalion määritelmät

Asiasta tekee hieman sekavan se, että ei ole olemassa yhtä määritelmää. Määritelmät vaihtelevat tutkimuksissakin ja ihmiset voivat tarkoittaa vähähiilihydraattisella ihan eri asioita.

Joskus vähähiilihydraattiseksi luetaan tutkimuksissa ja kannanotoissa kaikki ravitsemussuositusten hiilihydraattimääriä vähänkään alhaisemmat määrät (alle 45 % energiasta). Yksi melko usein käytetty hiilihydraattiraja on alle 130 g/vrk.

Ketogeeninen ruokavalio on vähähiilihydraattisen ruokavalion “tiukin” muoto. Käytännössä ketogeenisesta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä ruokavaliota, jossa hiilihydraatteja on enintään 50 g/vrk. 

Huomiona, että tyypillinen hiilihydraattien saanti aikuisilla ihmisillä on usein yli 200-250 g/vrk. 

Erilaiset määritelmät, yleiset suositukset ja tyypillinen hiilihydraattien saanti huomioituna olen päätynyt itse jakamaan vähähiilihydraattisen ruokavalion usein karkeasti kolmeen luokkaan hiilihydraattimäärien osalta:

1. enintään 50 g/vrk (= tiukka VHH eli tiukka hiilihydraattirajoitus)

2. 50-100 g/vrk (= kohtalainen VHH eli kohtalainen hiilihydraattirajoitus)

3. 100-150 g/vrk (= lievä VHH eli lievä hiilihydraattirajoitus)

Todennäköisesti suurimmalle osalle diabeetikoista tällaisissa hiilihydraattimäärissä pysytteleminen on hyvä ratkaisu ja tuo apua diabeteksen hallintaan.

On hyvä, että on erilaisia tapoja koostaa vähähiilihydraattinen ruokavalio myös hiilihydraattimäärien osalta. Tämä mahdollistaa sen, että se soveltuu laajemmalle joukolle.

Etenkin verensokeritasapainoa ajatellen alle 100 g/vrk hiilihydraattimäärä on kuitenkin monen kohdalla usein kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Lähtökohtaisesti esimerkiksi pitkään sairastanut tyypin 2 diabeetikko voi hyötyä tiukemmasta hiilihydraattirajoituksesta selvemmin kuin vaikka esidiabeetikko.

Oletko ihan pihalla, paljonko ruokavaliossasi ja eri ruoka-aineissa on hiilihydraatteja? Ei hätää, autan sinua kyllä mielelläni näissä asioissa tarpeesi mukaisesti, jos kaipaat apuani.

Mitä vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa syödään tai kannattaisi syödä?

Hiilihydraattimäärien lisäksi on eriäviä näkemyksiä siitä, mitä ruoka-aineita kuuluu tai soveltuu vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ja mitkä ruoka-aineet oikeastaan ovat terveellistä ja mitkä eivät.

Vhh-ruokavaliosta on niin paljon ristiriitaista tietoa, jonka vuoksi on ymmärrettävää, jos et aina tiedä, mihin kannattaisi uskoa.

Tutkimukset tukevat kuitenkin sitä, että ns. terveyttä edistävässä ja järkevässä vhh-ruokavaliossa painottuvat mm.

 • monenlaiset kasvikset ja marjat
 • kala, kana ja erilaiset kasviproteiinin lähteet (esim. tofu)
 • kasviöljyt (esim. oliiviöljy), pähkinät, siemenet ja avokado

Totta kai monipuoliseen vhh-ruokavalioon voi kuulua (ja usein kannattaakin kuulua, ellei pyri hyvin kasvispainotteiseen ruokavalioon) ainakin jotain seuraavista ravintoainerikkaista ruoka-aineista ja hyvistä proteiinin lähteistä:

 • juustot
 • kananmuna
 • "punainen" liha ja maksa

Tyydyttyneitä rasvoja (ns. "kovat rasvat") ei tarvitse sinänsä pelätä, mutta tyydyttymättömien (ns. "pehmeät rasvat") painottaminen on yleensä suositeltavaa terveyden kannalta.

Näin etenkin siinä tapauksessa, jos LDL-kolesteroliarvosi on koholla (kyllä, kohonnut LDL-kolesteroli lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä).

Entäs hedelmät ja viljat? Nehän sisältävät hiilihydraatteja yleensä paljon, joten kuuluvatko ne vhh-ruokavalioon?

Käytännössä itselle sopiva hiilihydraattimäärä sanelee suurimmaksi osaksi sen, mitä ruokavalioon kuuluu ja ei. Se tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Ei kannata ajatella mustavalkoisesti.

Jos hiilihydraattimääriisi mahtuu hedelmiä ja viljatuotteita, niin ei ole mitään syytä, miksi ne eivät voisi kuulua ruokavalioosi (lähinnä ne vain monipuolistavat ruokavaliota, vaikka ilmankin toki pärjää).

Määrät vain ovat pienempiä, jos hiilihydraattimääriä ainakin jossain määrin rajoitetaan. Kannattaa myös huomata, että esimerkiksi eri hedelmien hiilihydraattipitoisuuksissa on paljon eroja.

Ei ole muutenkaan "synti" poiketa joskus ruokavaliosta syystä tai toisesta. Vhh-ruokavalion noudattaminen ei tarkoita, että et voisi esimerkiksi koskaan enää syödä ns. "herkkuja". Toisaalta monille hyvä vaihtoehto on siirtyä käyttämään erilaisia vähähiilihydraattisia versioita monista herkuista ja perinteisistä ruuista.

Mikä sitten tekee vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta tehokkaan erityisesti diabeetikolle?

Keskeisin syy liittyy siihen, että hiilihydraatit ovat se ruoka-aineryhmä, jotka nostavat verensokeria kaikkein eniten ja lisäävät eniten myös insuliinin tarvetta.

Jos on ongelmia glukoosiaineenvaihdunnassa, niin hiilihydraattimäärien rajoittaminen vaan yksinkertaisesti tuo usein apua, vaikka asiat eivät aina niin yksinkertaisia olekaan.

Tyypin 1 diabeteksessa (ja ylipäätään insuliininpuutosdiabeteksessa) pienemmillä hiilihydraattimäärillä sopivien insuliiniannosten määrittäminen on usein helpompaa, mikä voi ehkäistä mm. verensokeriarvojen “vuoristorataa”. 

Tyypin 2 diabeteksessa ja esidiabeteksessa verensokeri ei puolestaan yleensä kohoa niin helposti liian korkealle pienemmillä hiilihydraattimäärillä. Insuliiniresistenssi ja insuliinin tuotannon hiipuminen johtavat lopulta siihen, että hiilihydraattien käsittely ei vain onnistu samalla tavalla kuin terveillä. 

Miksi diabeteksen hallinnan täytyy olla kokonaisvaltaista?

On aivan selvää, että saat ruokavaliostakin enemmän "irti", kun tarkastelet asioita kokonaisuutena.

Pelkästään ruokavalioon panostaminen ei yleensä riitä, koska kyse on aina kokonaisuudesta elintapahoidossa ja hoidossa ylipäätään. Diabeteksen hoidon täytyy olla siksi kokonaisvaltaista.  

Ja kuten mainittua, diabetesta täytyy muutenkin hoitaa järkevästi, eli esimerkiksi pelkästään verensokeria ei voida tuijottaa. Muidenkin riskitekijöiden ja elämänlaadun huomioiminen on tärkeää.

Kokonaisvaltaisessa diabeteksen hallinnassa korostuvat erilaiset diabeteksen hallintaa tukevat rutiinit, joita ovat erityisesti ruokailuun (ateriarytmi, muu säännöllisyys ja suunnitelmallisuus ruokailujen suhteen), unirytmiin, liikuntaan, stressinhallintaan ja diabeteksen/terveyden hoitoon liittyvät rutiinit (esim. verensokeriarvojen seuranta).

Monet tällaiset rutiinit muodostavat perustan ja pohjan terveyden edistämiselle olipa sinulla diabetes tai ei. Diabeetikoilla nämä kuitenkin korostuvat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että täytyy olla (tai kannattaisi olla) rutiinien orja. Järkevästi toteutettuna rutiinit vapauttavat voimavaroja ja helpottavat arkea.

Janne Makkonen

Sinua voi kiinnostaa, kuka minä olen auttamaan diabeetikoita, joten tässä esittelyni:

Olen Janne Makkonen, koulutukseltani terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Ammatiltani olen myös lähihoitaja, mikä tuo lisäkokemusta ja ymmärrystä terveyden edistämisestä.

Kannatan hyvin kokonaisvaltaista terveyden edistämistä, koska se mahdollistaa parhaiten hyvät ja pysyvät tulokset. Fyysisen hyvinvoinnin edistämisen lisäksi pidän yhtä lailla tärkeänä myös henkisestä hyvinvoinnista huolehtimista.

Ravitsemukseen liittyvät asiat ovat nykyisin suurin kiinnostukseni, mutta esimerkiksi liikunta on aina ollut tärkeä osa elämääni. Minulla on kokemusta monenlaisten urheilulajien harrastamisesta, voimaharjoittelusta ja liikuntapuolen asioihin perehtymisestä. Yliopistossa olen suorittanut mm. liikuntalääketieteen perusopinnot. 

Toimintaani ohjaa vahva kiinnostus diabeetikoiden hoidon kehittämiseen. Keskityn ainoastaan diabeetikoiden (esidiabeetikot mukaan lukien) auttamiseen, joka varmistaa sen, että olen diabeetikoiden hoidosta ajan tasalla ja pystyn auttamaan parhaiten.

Olen myös itse tyypin 1 diabeetikko, joten olen näin ollen sekä oman kokemukseni, kiinnostukseni että koulutukseni myötä perehtynyt syvällisesti diabeetikoiden hoitoon ja ravitsemukseen liittyviin asioihin. 

Haasteet ja oivallukseni diabeteksen hoidossa

Noudatin alussa tyypillisesti yleisiä diabeteksen hoitosuosituksia ja söin ravitsemussuosituksia mukaillen. Valitettavasti tämä johti siihen, että diabetekseen sairastumisen alussa verensokeriarvoni kulkivat usein vuoristorataa ja arvojen käyttäytyminen oli arpapeliä (tämä on liian yleistä ainakin tyypin 1 diabeetikoilla).

Sain diabetekseni tehokkaammin hallintaan vasta, kun vähensin hiilihydraatteja ruokavaliossani. Olen kokeillut monenlaisia malleja aina hieman ravitsemussuosituksia matalammista hiilihydraattimääristä tiukempaan ketogeeniseen ruokavalioon. Itselläni huomattavin parannus verensokeritasapainossani tapahtui, kun vähensin hiilihydraatteja selvästi alle 100 grammaan/vrk. 

Olen pystynyt ylläpitämään nyt pääosin jopa terveiden viitearvoissa olevan pitkäaikaissokerin ilman, että hypoglykemiat tai muut riskitekijät olisivat lisääntyneet. Päinvastoin esimerkiksi matalat verensokerit ovat vähentyneet.

Minulla on yli 10 vuoden kokemus erilaisten vähähiilihydraattisten ruokavalioiden noudattamisesta ja niihin perehtymisestä. Tietoa vhh:sta on saatavilla hyvin paljon. Valitettavasti suurin osa tästä on epäluotettavaa tai muuten ristiriitaista. Olen joutunut itsekin muuttamaan joissakin asioissa näkökulmia ja toteamaan, että asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin usein esitetään.

Ruokavalion lisäksi on tietenkin paljon muitakin asioita, joita on hyvä ottaa huomioon, kuten aiemmin toin esille. Esimerkiksi elintapoihin liittyviä asioita on tarkasteltava usein laajasti ja ymmärrettävä niiden vaikutukset toisiinsa. Mahdollisimman säännölliset elintavat ja erilaiset hyödylliset rutiinit (mm. ruokailun, liikunnan ja nukkumisen suhteen) ovat olleet itselleni suureksi avuksi.

Diabeetikoiden auttajaksi

Haluan jakaa tietoani ja tarjota tukea mahdollisimman tehokkaisiin hoitokeinoihin. Siksi keskityn vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin ja autan muutenkin huomioimaan kokonaisuuksia hoidossa. Toinen tärkeä syy on se, että valitettavasti Suomessa diabeetikot eivät saa riittävää tukea vhh-ruokavalion suhteen.

Yleinen suhtautuminen vhh-ruokavalioon diabeteksen hoidossa on joskus hyvinkin kielteistä. Tämä on sääli ja vastoin tutkimusnäyttöä. Ei Suomessa ole vara jättää tarjoamatta hyviä vaihtoehtoja diabeteksen hoidossa. Hoitotasapainossa on nimittäin hyvin isolla osalla diabeetikoista parantamisen varaa verensokeriarvojen ja toisaalta myös muiden riskitekijöiden suhteen.

On paljon diabeetikoita, jotka eivät saavuta hoitotavoitteita verensokeriarvojen osalta. Tässä on hyvä huomata kaiken lisäksi se, että jo esidiabeettisilla verensokeriarvoilla (vastaa esim. HbA1c-arvoja 6-6,4 % eli 42-47 mmol/mol) lisäsairauksien riski alkaa lisääntyä. Jos on mahdollisuus tavoitella jopa terveiden verensokeriarvoja, en näe syytä miksi niin ei kannattaisi tehdä.

Painonhallinnan ongelmat diabeetikoilla ovat sitten vielä tietenkin ihan oma lukunsa, joten erilaisille hoitoratkaisuille on kyllä selvää tarvetta...

Sinua varmaan kiinnostaa jo kuulla tarkemmin valmennuksesta, josta mainitsin alussa. Esittelen nyt valmennuksen, jonka periaatteita olen hyödyntänyt menestyksellisesti itse ja josta voisi olla suurta apua myös sinulle.

ESITTELYSSÄ...

5 askelta diabeteksen hallintaan -verkkovalmennus

5 askelta diabeteksen hallintaan -verkkovalmennus toteutetaan suomalaisella korkealaatuisella ja luotettavalla verkkokoulutusalustalla (Campwire). Valmennus toimii siis täysin internetissä, eikä sinun tarvitse matkustaa minnekään. Tarvitset ainoastaan tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on nettiyhteys.

Valmennus auttaa sinua hallitsemaan diabetestasi (mukaan lukien verensokeritasapaino, painonhallinta, rasva-arvot, verenpaine jne.) diabeteksen tyypistä riippumatta ja esidiabetes mukaan lukien. Käytännössä se auttaa siis sinua saamaan kontrollia asioihin. 

Valmennuksessa pääpaino on ravitsemusasioissa, mutta siinä huomioidaan kokonaisvaltaisesti myös muut diabeteksen ja terveyden hallinnan osa-alueet.

Valmennus koostuu 5 "askeleesta" eli osiosta, jossa

Askel 1 eli ensimmäinen pääosio muodostaa perustan, joka luo pohjaa kaikelle muulle. Tässä osiossa erityisesti elintapahoitoa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti, mikä on käytännössä edellytys diabeteksen tehokkaalle ja järkevälle hallinnalle.

Askeleet 2-5 painottuvat vähähiilihydraattiseen ruokavalioon (joka on myös usein avainasemassa diabeteksen tehokkaassa hallinnassa) ja yleisesti ravitsemusasioihin. Huomaa kuitenkin, että valmennus ei sido sinua mihinkään tiettyyn ruokavaliomalliin, joten voit hyötyä valmennuksesta vaikka et lopulta päätyisi juurikaan edes rajoittamaan hiilihydraattimääriä!

Esittelen pian valmennuksen askeleet tarkemmin, mutta seuraavassa keskeisiä valmennuksen hyötyjä, joita voit saada.

5 askelta diabeteksen hallintaan -verkkovalmennuksessa saat mm:

 • Apua kokonaisuuksien hahmottamiseen diabeteksen hallinnassa ja terveyden edistämisessä sekä valmiuksia kokonaisvaltaiseen hoitoon
 • Luotettavaa ja ajantasaista tietoa vähähiilihydraattisista ruokavalioista yleisesti ja eri diabetestyyppien hoidossa
 • Tietoa, tukea ja lisämotivaatiota liittyen tavoitteiden asettamiseen
 • Pysyvää apua/tukea ruokavalion suunnitteluun ja toteutukseen
 • Käsityksen energiantarpeestasi, itsellesi sopivasta ateriarytmistä sekä hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen sopivista määristä ja lähteistä käytännössä

Valmennukseen sisältyy

 • Pysyvä pääsy valmennusmateriaaleihin (myös päivitettyihin asioihin!)
 • Pysyvä pääsy sinulle soveltuvaan diabetesyhteisöön Facebookissa (mahdollisuus myös vertaistukeen Facebook-ryhmässä)
 • Mahdollisuus esittää kurssialustalla jokaisen osion jälkeen kertaalleen aiheisiin liittyviä kysymyksiä yksityisesti diabetesravitsemusterapeutille (saat myös henkilökohtaisen vastauksen)
 • Mahdollisuus saada henkilökohtaista etänä toteutettavaa kattavampaa ravitsemusohjausta lisäpalveluna myöhemmin (ravitsemusterapiapalvelu)

Käytännössä saat apua ja tukea tarpeesi mukaisesti mm.

 • Verensokeritasapainon, rasva-arvojen (kolesteroliarvojen) ja verenpaineen hallintaan
 • Laihduttamiseen ja painonhallintaan
 • Kokonaisvaltaisesti hyvinvointisi lisäämiseen

Ei enää jatkuvaa verensokeriarvojen arvaamatonta vaihtelua. 

Ei enää jatkuvaa kamppailua painonhallinnan kanssa ja kyvyttömyyden tunnetta vaikuttaa asioihin. 

Ei enää epäluotettavaa tietoa ja kielteistä suhtautumista vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Hyvät tulokset ovat aivan mahdollisia, kun vain uskot itseesi ja teet asioita järkevästi. Voit olla varma, että sitoudun auttamiseesi 100 % panoksella. Tarjoan luotettavaa, rehellistä ja kannustavaa tukea. Haluan, että saat hyviä tuloksia ja ennen kaikkea voit hyvin sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Miten tämä kaikki toimii?

Valmennus toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa ja sitä on tarkoitus kehittää koko ajan. Kun lähdet mukaan pilottiryhmään nyt, niin pääset valmennukseen varmasti edulliseen hintaan. Ei sitoutumisia muihin maksuihin, kuten kuukausi- tai vuosimaksuihin! Lisäksi sinulla on mahdollisuus vaikuttaa valmennuksen sisältöön, sillä otan materiaalien tuottamisessa myös toiveitasi ja tarpeitasi huomioon!

Päivämääriä ja aikatauluja:

Huom! Mahdollisuus lähteä mukaan valmennuksen pilottiryhmään päättynyt!

Saat aina 2 viikon välein uutta materiaalia kurssialustalle (valmennus koostuu orientaatiosta + edellä mainituista 5 pääosiosta eli askeleesta ja mahdollisista lisämateriaaleista). Voit kuitenkin jatkaa lukemista tai liittyä sisäpiiriini alla olevasta painikkeesta, niin kuulet heti, kun valmennus taas avataan.

Viimeinen eli 5. askel ilmestyy siis 8 viikon kuluttua 1. askeleesta. Huomaa kuitenkin, että voit edetä aivan omaan tahtiisi materiaalien läpikäymisessä, jos tämä tahti tuntuu liian nopealta sinulle. Valmennuksessa ei ole sidottuja päivämääriä ja kellonaikoja, jolloin sinun tulisi käydä asioita läpi.

Tämä ei ole ihan perinteinen verkkokurssi/valmennus, joka alkaa ja loppuu tiettynä päivänä. Onhan diabeteksen hallinnassa kyse jatkuvasta prosessista, joten tarjoan myös mm. pysyvän pääsyn materiaaleihin ja ryhmiin!

Huom. Pysyvällä pääsyllä materiaaleihin ja ryhmiin tarkoitan aikaa, kun vain ylläpidän valmennusta. Tarkoitus on ehdottomasti tehdä tästä mahdollisimman pitkäkestoinen juttu, mutta en toki pysty tässä loppuelämän lupauksia antamaan. Varaan muutenkin mahdollisuuden tarpeellisiin muutoksiin valmennuksessa.

Materiaalit:

Materiaalina toimii pääosin tekstitiedostot/luentokalvot, joita täydennetään erilaisilla harjoitustehtävillä (jotka auttavat sinua miettimään asioita ja tekemään erilaisia suunnitelmia), konkreettisilla esimerkeillä ja tarvittaessa myöhemmin myös videoilla. 

Tulet saamaan valmennuksessa avuksesi jossain määrin erilaisia esimerkkisuunnitelmia (myös mm. liikunnan suhteen) ja ruokareseptejä.

Diabetesyhteisöt (Facebook-ryhmät):

 • Tyypin 1 diabeetikoille (insuliininpuutosdiabeetikoille), tyypin 2 diabeetikoille ja esidiabeetikoille luodaan omat suljetut Facebook-ryhmät. Pääset siis osaksi diabetesyhteisöäni ja saat mahdollisuuden myös juuri sinulle soveltuvaan vertaistukeen, jos sitä kaipaat.
 • Sinulla on mahdollisuus mm. kysyä ryhmässä valmennuksen aiheisiin liittyviä askarruttavia kysymyksiä tai muuten herättää keskustelua ja jakaa asioita. Kehitän kurssialustalle kysymyksiä ja vastauksia -osioita, joista tulet löytämään hyödyllisiä vastauksia minulta, mutta osallistun kyllä keskusteluihin myös ryhmissä (ja etenkin nyt pilottiryhmässä tukeni myös ryhmissä on suurempi!).
 • Huomaa kuitenkin, että sinun ei tarvitse liittyä ryhmään, jos et halua, eikä Facebookin käyttäminen ole mitenkään edellytys valmennukseen osallistumiselle. Ainakin nyt pilottiryhmässä voit myös kurssialustalla jokaisen osion jälkeen esittää aiheisiin liittyviä kysymyksiä/antaa palautetta suoraan minulle.

Henkilökohtainen kattavampi ravitsemusohjaus lisäpalveluna:

 • Näin voin varmistaa, että saat tarvittaessa myös henkilökohtaisempaa ja yksilöidympää apua, joka huomioi juuri sinun tarpeesi.
 • Henkilökohtaisen ohjauksen mahdollisuutta ei ehkä tule muille kuin valmennukseen osallistujille! 
 • Ravitsemusterapiapalveluiden sisällöt tarkentuvat myöhemmin (voit vaikuttaa näihin valmennuksessa!), mutta ne voivat sisältää mm. ruokapäiväkirjan analyysia, etävastaanottoja jne. Aloitan palvelut vuoden 2022 aikana, todennäköisesti kesään/syksyyn mennessä. Nämäkin palvelut tullaan toteuttamaan etäpalveluna.

Seuraavaksi pääset lukemaan tarkemmin siitä, mitä valmennuksen pääosiot pitävät sisällään. Heti tämän jälkeen voit jo vaikka varata paikkasi valmennuksessa!

Valmennuksen osiot (askeleet)

Valmennus alkaa orientaatio-osiolla, jossa esitellään valmennusta ja varmistetaan, että saat valmennuksesta parhaimman mahdollisen hyödyn. Tämän jälkeen valmennus rakentuu 5 pääosiosta eli askeleista, joita voidaan täydentää tarpeenmukaisilla lisämateriaaleilla.

Seuraavassa valmennuksen osiot listattuna ja tarkemmat kuvaukset jäljempänä (valmennusta pyritään kehittämään koko ajan, joten osiot saattavat tarvittaessa hieman muokkautua):

Askel 1: Kokonaisuuden huomioiminen diabeteksen hallinnassa

Askel 2: Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon perehtyminen

Askel 3: Ruokavalion tavoitteiden asettaminen

Askel 4: Ruokavaliosuunnitelmien tekeminen

Askel 5: Ruokavaliosuunnitelmien toteuttaminen

Askel 1

Kokonaisuuden huomioiminen diabeteksen hallinnassa

 • Tämä osio auttaa sinua hahmottamaan diabeteksen hoidon kokonaisvaltaisuutta ja tunnistamaan mahdollisia muutostarpeitasi ja muutosvaiheitasi liittyen diabeteksen hallintaan
 • Saat tärkeää tietoa mm. ruokailuun, liikuntaan, uneen/nukkumiseen, stressinhallintaan, painonhallintaan ja yleisesti diabeteksen hoitoon liittyvistä asioista/rutiineista sekä tukea näiden erilaisten diabeteksen hallintaa tukevien rutiinien omaksumiseen
 • Osio varmistaa, että sinulla on riittävä ymmärrys diabeteksen ja yleisesti terveyden hoidon perustasta, kokonaisuudesta ja eri asioiden yhteyksistä toisiinsa (Huom! Osio on siis tärkeä vaikka olisit kiinnostunut lähinnä ravitsemuksesta!)

Askel 2

Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon perehtyminen

 • Tämä osio auttaa sinua selviämään vähähiilihydraattiseen ruokavalioon liittyvästä sekavasta tiedosta, hahmottamaan olennaisia asioita ja varmistaa, että sinulla on riittävät tiedot vähähiilihydraattisen ruokavalion aloitukseen ja noudattamiseen liittyvistä turvallisuus- ja terveystekijöistä
 • Saat ajantasaista ja luotettavaa yleistä tietoa erilaisista vähähiilihydraattisista ruokavalioista ja vähähiilihydraattisten ruokavalioiden järkevästä koostamisesta
 • Saat myös ajantasaista ja luotettavaa tietoa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta tyypin 1 diabeteksen (insuliininpuutos), tyypin 2 diabeteksen ja esidiabeteksen hoidossa tarpeesi mukaisesti

Askel 3

Ruokavalion tavoitteiden asettaminen

 • Tämä osio auttaa sinua laatimaan sopivia tavoitteita erityisesti ruokavalion osalta (mm. verensokeritasapainoon, muihin riskitekijöihin ja tarvittaessa laihtumiseen liittyviä) tai tarkastelemaan tämänhetkisiä tavoitteitasi omien arvojesi pohjalta
 • Saat hyödyllistä tietoa ruokavalioon liittyvien tavoitteiden asettamisesta, kuten myös tavoitteiden asettamisesta yleisesti sekä opit hahmottamaan itsellesi sopivia tavoitteita
 • Osion tarkoituksena ei ole korvata esimerkiksi lääkärin kanssa asettamia hoitotavoitteitasi, vaan sen sijaan antaa hyödyllistä ja ajantasaista tietoa tavoitteiden asettamisen tueksi sekä motivoida ja kannustaa

Askel 4

Ruokavaliosuunnitelmien tekeminen

 • Tämä osio auttaa sinua ruokavalioon liittyvien suunnitelmien tekemisessä tavoitteidesi ja tarpeidesi mukaisesti eri asioita kokonaisvaltaisesti huomioiden
 • Opit mm. arvioimaan karkeasti energiantarpeesi ja saat käsitystä itsellesi sopivasta ateriarytmistä sekä hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen sopivista määristä ja lähteistä käytännön tasolla (avuksesi kehitetään mm. ruoka-aineista erilaisia taulukoita, joista hahmotat määriä)
 • Kurssialustalle tullaan kehittämään avuksesi myös erilaisia havainnollistavia esimerkkisuunnitelmia ja valmiita ruokareseptejä, vaikka valmennuksessa isossa osassa onkin oma oivaltamisesi ja yksilöllisyys

Askel 5

Ruokavaliosuunnitelmien toteuttaminen

 • Tämä osio auttaa sinua ruokavaliosuunnitelmien käytännön toteutuksessa ja antaa eväitä asennoitumiseen, motivaation säilyttämiseen, jatkuvaan oppimiseen ja pysyvien tulosten saavuttamiseen
 • Saat apua mm. tavoitteiden toteutumisen arvioimiseen ja yleisesti eri asioiden toimivuuden ja vaikutusten tarkasteluun sekä tarvittavien muutosten tekemiseen liittyvissä asioissa
 • Huom! Vaikka tämä on viimeinen osio, on 5 askeleen prosessi silti jatkuva, koska diabeteksen hallinnassa on kyse jatkuvasta oppimisesta. Aina voi oppia uutta! "Epäonnistumiset" ruokavalionkin suhteen kannattaa nähdä enemmänkin mahdollisuutena oppimiseen. Elämäntilanteiden ja terveystilanteiden muutokset voivat myös johtaa siihen, että on asetettava tavoitteita uudestaan ja tehtävä myös muutoksia suunnitelmiin.

Oletko jo vakuuttunut valmennuksen hyödyistä ja sopivuudesta itsellesi?

Huom! Mahdollisuus lähteä mukaan valmennuksen pilottiryhmään päättynyt!

Voit kuitenkin liittyä sisäpiiriini alla olevasta painikkeesta, niin kuulet heti, kun valmennus taas avataan.

Voit maksaa turvallisesti joko verkkopankissa, maksukortillasi, mobiililompakolla tai sähköpostilaskulla. Myös osamaksumahdollisuus.

Et sitoudu muihin maksuihin, kuten kuukausi- tai vuosimaksuihin!

Mitä lopulta hyödyt tästä valmennuksesta? Mitä hyvää se voisi tuoda elämääsi?

On varmaan selvää, että diabeteksen tehokas hoito (hyvän verensokeritasapainon saavuttaminen ja muiden riskitekijöiden hallinta) voi auttaa ehkäisemään monia lisäsairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia. Tehokas hoito on niin ikään tärkeää jo kehittyneiden lisäsairauksien hoidossa.

Sekin on aika selvää, että tuskin kukaan haluaa lisäsairauksia itselleen. Niiden ehkäisy tai hoitaminen ei silti ole aina niin yksinkertaista.

Valmennus voi parhaimmillaan olla sinulle tehokas apu ja tuki hoitoon. Kuten mainittua, se voi mm.

Auttaa parantamaan verensokeritasapainoasi

Auttaa parantamaan rasva-arvojasi

Auttaa parantamaan verenpainearvojasi

Auttaa laihduttamisessa ja painonhallintaongelmissa

Käytännössä valmennuksen hyödyt voivat myös näkyä elämässäsi esimerkiksi siten, että

Diabeteksesi ja yleisesti terveytesi hallinnan tunne lisääntyy

Koet vähemmän stressiä lisäsairauksista

Saat enemmän energiaa ja jaksamista arkeen tai työelämään

Saat enemmän ja laadukkaampaa aikaa lasten, lastenlasten, perheen, puolison tai ystävien kanssa

Saat paremmat mahdollisuudet harrastaa mielekästä liikuntaa tai muita aktiviteetteja

Itsetuntosi paranee, näet paremmin omia mahdollisuuksiasi ja uskot itseesi enemmän

Olennaiset kysymykset hoitomotivaation kannalta voivatkin olla seuraavat: Miksi haluat välttää lisäsairaudet? Mitä merkitystä niiden välttäminen tai hyvä hoitaminen voi tuoda? Jos olet ylipainoinen/lihava, miksi haluat laihtua? Miksi hoitaisit ylipäätään terveyttäsi hyvin?

Todennäköisesti jotkut edellä luettelemistani asioista olisivat sinulle merkityksellisiä hyötyjä.

En tietenkään voi luvata, että saat automaattisesti kaikki mahdolliset hyödyt, varsinkaan välittömästi. On kuitenkin aivan selvää, että voit hyötyä valmennuksesta parhaimmillaan erittäin paljon ja monella tapaa.

Kenelle valmennus on erityisesti suunnattu? Sopiiko se varmasti sinulle?

Valmennus on suunnattu:

1. Tyypin 1 diabeetikoille (ja muille insuliininpuutosdiabeetikoille)

2. Tyypin 2 diabeetikoille

3. Esidiabeetikoille (ongelmana ainakin joskus ollut kohonnut paastosokeri ja/tai aterian jälkeinen verensokeri)

Valmennus voi sopia sinulle erityisesti silloin, jos olet edellä mainittua kohderyhmää ja jokin seuraavista pätee sinuun:

 • Olet kiinnostunut verensokeritasapainon tehokkaasta parantamisesta ruokavalion (ja mahdollisesti muiden tehokkaiden keinojen) avulla ja ehkä et koe saavasi riittävää apua ravitsemussuositusten mukaisesta ruokavaliosta
 • Haluat pudottaa/hallita painoasi, mutta et ole onnistunut siinä ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla ja muilla elintapatekijöillä tai et ole onnistunut pysymään suositusten mukaisessa ruokavaliossa
 • Haluat hallita muitakin riskitekijöitäsi, kuten veren rasva-arvojasi (kolesteroliarvoja) tai esimerkiksi verenpainearvojasi erityisesti ravitsemus- ja muiden elintapatekijöiden avulla
 • Hiilihydraattien rajoittaminen tuntuu tai voisi tuntua sinulle syystä tai toisesta luontevalta ja sopivalta ruokavaliomallilta, josta voisi olla myös pitkäkestoisemmaksi ruokavalioksi
 • Kaipaat pysyvää, motivoivaa ja kannustavaa tukea sekä arvostat luotettavaa ravitsemus- ja terveystietoa

Voit saada valmennuksesta apua, jos olet esimerkiksi

 • Tyypin 1 diabeetikko (tai muu insuliininpuutosdiabeetikko), jolle verensokeritasapainon hallinta on päivästä toiseen hankalaa ja arvaamatonta
 • Tyypin 2 diabeetikko, jota motivoi diabeteslääkkeiden vähentäminen tai niistä eroon pääseminen
 • Esidiabeetikko (ongelmana ainakin joskus ollut kohonnut paastosokeri ja/tai aterian jälkeinen verensokeri) ja haluat palauttaa verensokeriarvot normaaliksi / välttää tyypin 2 diabeteksen kehittymisen

Ota nämä huomioon, kun mietit valmennuksen sopivuutta itsellesi!

Yleisiä huomioita:

Vaikka valmennuksessa käsitellään keskeisesti vähähiilihydraattista ruokavaliota, ei se sido sinua mihinkään yhteen tiettyyn hiilihydraattimäärään, ruokavaliomalliin ja ruokavalion noudattamistyyliin.

 • Toki yhtenä keskeisenä ideana on erityisesti mahdollistaa luotettava tuki jonkinlaisen vhh-ruokavalion noudattamiseen. Saat siis tukea olitpa sitten kiinnostunut lievästä tai tiukasta hiilihydraattirajoituksesta (esim. ketogeenisesta ruokavaliosta).
 • Autan sinua löytämään itsellesi sopivat hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen määrät sekä lähteet, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun täytyisi aina laskea kaloreita ja kytätä pilkun tarkasti ruokien määriä esimerkiksi punnitsemalla. Eikä sitä, että sinun täytyisi aina kieltäytyä kaikista “herkuista”, etkä voisi koskaan poiketa ruokavaliostasi halutessasi.
 • Koska valmennuksen idea ei ole missään yhdessä tietyssä muotissa, vaan siinä korostetaan yksilöllisyyttä ja turvallisuustekijöitä, niin se soveltuu myös laajemmalle joukolle (valmennuksen soveltuvuudesta lisää ihan pian).

En ota valmennuksessa kantaa lääkityksiin ja sairauksiin liittyviin asioihin kuin yleisellä tasolla.

 • En voi esimerkiksi suositella sinulle tiettyjä annostuksia diabeteslääkkeisiin tai muihinkaan lääkkeisiin liittyen, vaikka mm. hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen vaikutusten ja lääkehoidon yhdistämistä käsitelläänkin (esim. insuliinihoidossa) ja voit saada paljon hyödyllistä tietoa.
 • Huomioi, että vähähiilihydraattiseen ruokavalioon siirryttäessä diabeteslääkkeiden tarve voi pienentyä huomattavasti ja nopeasti. Keskustele lääkärisi/hoitotahosi kanssa näistä asioista aina tarvittaessa. Jos olet syönyt hiilihydraatteja aiemmin runsaasti, on yleensä turvallisinta vähentää hiilihydraatteja vähitellen.
 • Valmennuksen tarkoituksena ei ole muutenkaan korvata hoitokontaktejasi esim. lääkärisi tai diabeteshoitajasi kanssa, vaan tarjota tukea erityisesti ravitsemus- ja elintapahoidon suhteen.

Valmennuksen soveltuvuus tietyille ryhmille:

Sopiiko valmennus, jos sinulla on munuaismuutoksia tai munuaisten vajaatoiminta? 

 • Olet saattanut esimerkiksi kuulla, että vhh-ruokavalio ei ole hyväksi munuaisille, koska se sisältää liikaa proteiinia. Vhh-ruokavalion ei kuitenkaan tarvitse sisältää enemmän proteiinia kuin muiden ruokavalioiden. Tämä valmennus ei myöskään sido sinua mihinkään tiettyyn hiilihydraattimäärään. Käsittelen munuaisasioita valmennuksessa ja huomioin turvallisuustekijöitä. 
 • En näe pääsääntöisesti estettä osallistumiselle, mutta suosittelen olemaan aina herkästi kontaktissa lääkäriisi, jos terveystilanteesi mietityttää. Voit myös myöhemmin aina tarvittaessa hyödyntää henkilökohtaista ravitsemusterapiapalvelua.
 • Jos olet kuitenkin jo esimerkiksi dialyysihoidossa, niin on parempi, että noudatat hoitopaikkasi ohjeita ja suunnitelmia ravitsemuksen osalta, etkä osallistu tähän ainakaan ilman keskustelua hoitopaikkasi kanssa. 

Entä jos olet raskaana tai imetät? Tai jos sinulla on raskausdiabetes? 

 • Valmennuksessa käsitellään raskauteen/imetykseen liittyviä asioita vain hyvin suppeasti ja mahdollisesti tarvittaessa (mm. kysynnän mukaan) myös raskausdiabetekseen liittyviä asioita. Toki suurin osa asioista on hyödyllistä myös näissä tapauksessa. En näe siis estettä osallistumiselle. Voit myös myöhemmin aina tarvittaessa hyödyntää henkilökohtaista ravitsemusterapiapalvelua. En lupaa erillisten Facebook-ryhmien ylläpitämistä.

Entä jos noudatat vegaaniruokavaliota?

 • Valmennuksessa ei ole mitään yhtä tiettyä ruokavaliota, jota sinun täytyisi noudattaa, joten voit hyötyä valmennuksesta myös vegaanina. Saat varmasti apua esimerkiksi sopivien ruoka-aineiden valintaan olitpa sitten ns. täysvegaani tai vain kasvispainotteisella ruokavaliolla. Voit myös myöhemmin aina tarvittaessa hyödyntää henkilökohtaista ravitsemusterapiapalvelua.

Entä jos olet tyypin 1 diabetesta (tai tyypin 2 diabetesta) sairastavan lapsen/nuoren vanhempi ja kiinnostunut valmennuksesta? 

 • Valmennus on suunniteltu lähtökohtaisesti aikuisten tarpeisiin, mutta monet pääperiaatteet ovat kuitenkin päteviä myös lapsien/nuorien kohdalla. Kysynnän mukaan valmennukseen voidaan kehittää myös paremmin lasten/nuorten tarpeita huomioivia asioita. En näe siis estettä osallistumiselle. Voit myös myöhemmin aina tarvittaessa hyödyntää henkilökohtaista ravitsemusterapiapalvelua.

Entä jos sinulla on esimerkiksi LADA-diabetes tai ylipäätään jokin muu insuliininpuutosdiabetes kuin tyypin 1 diabetes?

 • Olet täysin tervetullut valmennukseen. En näe mitään syytä sulkea pois esimerkiksi tyypin 1 diabeteksen alamuotoja ja sellaisia henkilöitä, joille on kehittynyt insuliininpuutos muista syistä (esim. sairauden vuoksi).

Entä jos sinulla ei ole tällä hetkellä edes esidiabetesta, mutta verensokeriarvosi ovat kuitenkin joskus olleet koholla?

 • Valmennus on suunnattu pääsääntöisesti diabeetikoille ja sellaisille henkilöille, joilla ainakin joskus verensokeriarvoissa on havaittu häiriöitä. Olet siis tervetullut mukaan, vaikka sinulla ei tällä hetkellä olisi verensokeriarvot enää esidiabeettisissa lukemissa. Haluan tarjota tukeni, koska riski verensokeriarvojen kohoamiseen ja tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen säilyy pysyvästi.
 • Alla selkeytyksenä esidiabeteksen määritelmät (suluissa USA:n diabetesliitto ADA:n määritelmät):
 • verensokerin paastoarvo: 6,1-6,9 mmol/l (5,6-6,9 mmol/l)
 • ja/tai sokerirasituskokeen 2 tunnin arvo: 7,8-11 mmol/l
 • HbA1c-arvo: 6-6,4 % (5,7-6,4 %) eli 42-47 mmol/mol (39-47 mmol/mol)

Huomioi vielä nämä:

Noudatatko jo vähähiilihydraattista ruokavaliota? Ehkä olet saanut jo hyviä tuloksia sillä ja olet epäileväinen valmennuksen hyödyistä?

 • Tämä valmennus on todennäköisesti tästä huolimatta sinulle hyödyllinen mahdollisuus. Saat nimittäin luotettavaa tietoa ja vertaistukea, mikäli sitä kaipaat. Jos vhh-ruokavalioosi on joskus suhtauduttu kielteisesti hyvistä tuloksista huolimatta, niin voit olla varma, että täällä olet “kotonasi” ja sinut “hyväksytään”.
 • Valmennus on samalla myös tietopankki. Etenkin ravitsemuksesta tulee paljon uutta tutkimustietoa jatkuvasti ja erilaisia hämmentäviäkin väitteitä on hyvin paljon. Valmennuksessa varmistat, että sinulla on ajantasaista ja mahdollisimman luotettavaa tietoa!
 • Muista myös, että valmennuksessa käsitellään ravitsemusasioiden lisäksi muitakin asioita (mm. liikuntaan, uneen ja stressinhallintaan liittyviä asioita), joten tämä on paljon enemmän kuin vain ravitsemusvalmennus!

Oletko huomannut olevasi eri mieltä joistakin ravitsemukseen liittyvistä asioista kuin minä ja epäröit tämän vuoksi?

 • Ei haittaa ainakaan minua. Asioista voi aina keskustella asiallisesti. Tämä on hyvä mahdollisuus oppia itse kullekin. Vai mitä?
 • On myös hyvin mahdollista ja jopa todennäköistä, että olemme kuitenkin suurimmaksi osaksi asioista samoilla linjoilla. Ja kuten edellä totesin, voit hyötyä valmennuksesta monin tavoin.

Epäiletkö, että tällainen valmennus ei ole sinun juttusi? Kaipaisit ehkä henkilökohtaisempaa ohjausta?

 • Ymmärrän, jos ajattelet näin. Koen kuitenkin, että valmennuksen rakenne on sellainen, että sen läpikäymisestä hyötyvät oikeastaan kaikki diabeetikot ja esidiabeetikot. Voit lisäksi käydä tätä läpi aivan rauhassa omaan tahtiisi. Sinun ei tarvitse ajatella tätä mitenkään "ryhmävalmennuksena", jos et kaipaa ryhmän tukea.
 • Kuten aiemmin mainitsin, niin tulen kyllä tarjoamaan valmennukseen osallistuville mahdollisuuden myös henkilökohtaiseen ravitsemusohjaukseen lisäpalveluna (etänä) myöhemmin. Lisäksi sinulla on ainakin nyt pilottiryhmässä mahdollisuus esittää kurssialustalla jokaisen osion jälkeen aiheisiin liittyviä askarruttavia kysymyksiä suoraan minulle.
 • Valmennuksessa on asioita, joita käsittelisin myös henkilökohtaisessa ohjauksessa. Kun olet käynyt jo valmennuksen asioita läpi, niin voit saada henkilökohtaisesta ohjauksesta varmasti vielä enemmän hyötyjä! Nämä ovat keskeisiä syitä siihen, miksi henkilökohtaisen ohjauksen mahdollisuutta ei välttämättä tule muille.

Mietitkö, miten varmistan saman valmennuksen soveltuvuuden yhtä hyvin mm. tyypin 1 diabeetikoille, tyypin 2 diabeetikoille ja esidiabeetikoille?

 • Alussa sivusinkin tätä aihetta, kun mainitsin, että diabeteksen hallinnassa on tyypistä riippumatta ja esidiabetes mukaan lukien paljon yhteisiä asioita esimerkiksi elintapahoidon suhteen. Valmennuksesta saa kaikkia edellä mainittuja ryhmiä hyödyttävää yleistä tietoa diabeteksen, ravitsemuksen ja muun elintapahoidon suhteen.
 • Tietysti näiden ryhmien välillä on myös eroja. Huomioin erot ja erilaiset tarpeet valmennuksessa mm. eri kohderyhmille räätälöityjen moduulien, tiedostojen jne. avulla.
 • Pääset myös juuri sinulle sopivaan vertaistukiryhmään eli diabetesyhteisöön (Facebookissa), mikäli haluat. Tyypin 1 diabeetikoille (insuliininpuutosdiabeetikoille), tyypin 2 diabeetikoille ja esidiabeetikoille on omat ryhmät, joista voit saada arvokasta tukea.
 • Huomaa myös tämä: Joskus käy niin, että esimerkiksi pitkälle edenneessä tyypin 2 diabeteksessa insuliinin eritys hiipuu olemattomiin ja hoito muistuttaa tyypin 1 diabeteksen hoitoa. Esidiabeetikko ei myöskään aina syystä tai toisesta valitettavasti välty tyypin 2 diabeteksen kehittymiseltä. Valmennus on kokonaisvaltainen paketti, joka huomioi monipuolisesti tarpeesi, eikä sinun tarvitse esimerkiksi hankkia uusia valmennuksia muuttuvissakaan tilanteissa.

Kenelle valmennus ei sitten sovellu?

Valmennus ei ole erityisesti silloin sinua varten, jos

 • Etsit lähinnä pikaratkaisuja ongelmiisi, etkä ole valmis miettimään ongelmien syitä, pysyviä ratkaisuja ja toteuttamaan asioita myös käytännössä
 • Etsit pelkästään täysin valmiita ohjeita ja ravintosuunnitelmia (jotka voivat itse asiassa olla este sille, että onnistuisit saamaan pysyviä tuloksia, jos et opi huomioimaan yksilöllisiä tarpeitasi ja mieltymyksiäsi)
 • Ajattelet tietäväsi jo kaiken mahdollisen ravitsemuksesta, diabeteksen hoidosta, terveyden edistämisestä ja olevasi muutenkin aina oikeassa. Mitä voisin tarjota sinulle, kun enhän itsekään voi väittää tietäväni kaikkea? Eihän kukaan todellisuudessa tiedä.
 • Sinulla on jokin akuutti sairaus tai terveysongelma, johon kaipaat pikaista apua tai et tiedä, miten asian kanssa pitäisi edetä. Hakeudu tällöin ensin lääkärin hoitoon ja mieti valmennusta tämän jälkeen (tarvittaessa yhdessä lääkärisi kanssa).
 • Sinulla ei ole diabetesta, esidiabetesta tai verensokeriarvosi eivät koskaan ole olleet koholla. Vaikka valmennuksesta olisi monilta osin hyötyä myös mainittujen ryhmien ulkopuolisille henkilöille, niin rajaan valmennuksen näin selkeyttääkseni valmennusta ja varmistaakseni paremmin tukeni mainituille kohderyhmille.

Onko vähähiilihydraattinen ruokavalio oikeasti suositeltava ruokavalio diabeetikoille? Eikö se olekaan turha ja vaarallinen “muotidieetti”?

Olet saattanut kuulla, että diabeetikot eivät tarvitse erityisruokavaliota, vaan heille sopii samanlainen ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio kuin muillekin. Ehkä olet kuullut paljon myös erilaisia “pelotteluja” vhh:n riskeistä. 

Noh, joillekin hieman runsaammat hiilihydraattimärät sopivat, eivätkä kaikki hyödy ihan samalla tavalla hiilihydraattien rajoittamisesta. Ei vhh-ruokavalio tietenkään ole ihan kaikille ainut oikea ja paras vaihtoehto. Nykyisin kuitenkin useat diabetesliitotkin maailmalla tuovat jo vhh-ruokavalion hyötyjä yhä enemmän esille ja sitä pidetään vähintään hyvänä vaihtoehtona. 

Lukuisten omakohtaisten hyvien kokemusten lisäksi myös tutkimukset viittaavat siihen, että tyypin 2 diabeetikot ja tyypin 1 diabeetikot voivat saada siitä apua mm. verensokeritasapainon hallintaan, painonhallintaan, rasva-arvojen parantamiseen ja diabeteslääkkeiden määrän vähentämiseen. Tyypin 1 diabeetikot toki aina tarvitsevat insuliinia olipa ruokavalio minkälainen tahansa.

Näen, että jonkinlainen vhh-ruokavalio (vaihtoehtoja löytyy lievästä hiilihydraattirajoituksesta tiukempaan) on suurimmalle osalle diabeetikoista tyypistä riippumatta hyvä ratkaisu. Se on ihan jotain muuta kuin "muotidieetti" tässä tapauksessa.

Entäs esidiabeetikot? Tutkimuksia ja näyttöjä vhh-ruokavalion hyödyistä ei ole ihan niin paljon kuin tyypin 2 diabeetikoilla. Joskus ero esidiabeteksen ja tyypin 2 diabeteksen välillä on kuitenkin pieni. Hiilihydraattimäärän rajoittaminen voi helpottaa verensokeritasapainon hallintaa, jos mm. aterian jälkeiset verensokeripiikit madaltuvat.

Yksi tärkeä asia verensokeritasapainoon liittyvien asioiden lisäksi on myös se, että monilla ihmisillä vhh-ruokavalio auttaa säilyttämään myös energiatasot hyvänä ja pitää kylläisyyden tunteen pitkään poissa. 

Tämä voi olla ratkaisevassa osassa painonhallintaongelmissa. Herkkujen mieliteot voivat vähentyä ja esimerkiksi kasvisten käyttö lisääntyä ikään kuin huomaamatta. 

Mahdollisia hyötyjä voi olla monia muitakin, kuten olen tuonut esille. Mainittakoon vielä, että moni kokee saavansa erityisesti viljamäärien vähentyessä apua myös mm. erilaisiin suolisto-ongelmiin, kuten ärtyvän suolen oireyhtymään.

Riittävästi ravintoaineita on mahdollista saada tiukemmallakin hiilihydraattirajoituksella. Tässä tietysti täytyy tietää, mitä tekee. Olennaista on ruokavalion järkevä koostaminen ja muutenkin turvallisuustekijöiden ja kokonaisuuden huomioiminen hoidossa. 

Ei ole perusteita pitää vhh-ruokavaliota vaarallisena, kun sen toteuttaa fiksusti asiantuntevassa ohjauksessa. Erilaisia vaihtoehtoja on oltava tarjolla ja vähähiilihydraattinen ruokavalio yhdistettynä muuhun kokonaisvaltaiseen hoitoon vaikuttaa muodostuvan tärkeäksi osaksi diabeetikoiden hoidon kehittämisessä.

Järkevästi toteutetussa vhh-ruokavaliossa on lopulta paljon yhteistä yleisten ravitsemussuositusten kanssa. Erot eivät ole todellisuudessa aina niin suuria kuin joskus esitetään tai ajatellaan.

Molemmissa painottuvat kasvikset ja esimerkiksi seuraavien rasvan lähteiden sisällyttäminen ruokavalioon on yleensä suositeltavaa:

Olennaista on löytää sellainen ruokavaliomalli myös vähähiilihydraattisen ruokavalion suhteen, että se tuo riittävän hyviä tuloksia, mutta on samalla miellyttävä ja mahdollinen noudattaa myös pitkäkestoisesti.

Tämä voi vaatia hieman kokeilua ja tietenkin asioiden monipuolista tarkastelua. Tässä asiassa voin kuitenkin olla apunasi.

Valmennuksen tyytyväisyystakuu

Uskon vahvasti, että tulet jollain tavalla hyötymään tästä valmennuksesta ennemmin tai myöhemmin. 

Annan sinulle kuitenkin peräti 60 päivän rahat takaisin -takuun. Jos selvästi koet, että et tule hyötymään tästä valmennuksesta millään tavalla, niin saat kaikki rahasi takaisin, kun lähetät minulle sähköpostia osoitteeseen janne@jannemakkonen.fi takuuajan sisällä. Tyytyväisyytesi on nimittäin minulle hyvin tärkeää.

Kaikki ei varmasti ole heti täydellistä, mutta valmennusta pyritään kehittämään aina tarpeiden mukaan. Tiedosta, että voit saada tästä pitkäkestoista hyötyä hieman myöhemmin. Ja muista, että sinulla tulee olemaan myös mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen (ravitsemusterapiaan) valmennuksessa. Tätä mahdollisuutta ei toistaiseksi ole suunnitelmissa tarjota muille!

Yhteenveto: saat siis kaikki nämä valmennuksessa:

 • Apua kokonaisuuksien hahmottamiseen diabeteksen hallinnassa ja terveyden edistämisessä sekä valmiuksia kokonaisvaltaiseen hoitoon
 • Luotettavaa ja ajantasaista tietoa vähähiilihydraattisista ruokavalioista yleisesti ja eri diabetestyyppien hoidossa
 • Tietoa, tukea ja lisämotivaatiota liittyen tavoitteiden asettamiseen
 • Pysyvää apua/tukea ruokavalion suunnitteluun ja toteutukseen (jossain määrin myös valmiita ruokareseptejä)
 • Käsityksen energiantarpeestasi, itsellesi sopivasta ateriarytmistä sekä hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen sopivista määristä ja lähteistä käytännössä

Valmennukseen sisältyy:

 • Pysyvä pääsy valmennusmateriaaleihin (myös päivitettyihin asioihin!)
 • Pysyvä pääsy sinulle soveltuvaan diabetesyhteisöön Facebookissa (mahdollisuus myös vertaistukeen Facebook-ryhmässä)
 • Mahdollisuus esittää kurssialustalla jokaisen osion jälkeen kertaalleen aiheisiin liittyviä kysymyksiä yksityisesti diabetesravitsemusterapeutille (saat myös henkilökohtaisen vastauksen)
 • Mahdollisuus saada henkilökohtaista etänä toteutettavaa kattavampaa ravitsemusohjausta lisäpalveluna myöhemmin (ravitsemusterapiapalvelu)

Käytännössä saat apua ja tukea tarpeesi mukaisesti mm.

 • Verensokeritasapainon, rasva-arvojen (kolesteroliarvojen) ja verenpaineen hallintaan
 • Laihduttamiseen ja painonhallintaan
 • Kokonaisvaltaisesti hyvinvointisi lisäämiseen

OTA NYT ASKELEET DIABETEKSESI HALLINTAAN!

Tällainen kokonaisvaltainen ja suunnitelmallinen paketti tulisi maksamaan henkilökohtaisena palveluna useita satoja euroja (tai oikeastaan en pysty edes sanomaan, mihin asti hinta nousi, kun kaikki asiat huomioidaan...)

Pääset tähän verkkovalmennukseen kuitenkin edulliseen hintaan mm. siksi, että kyse on valmennuksen pilotoinnista pilottiryhmän avulla. Tämä auttaa kehittämään valmennusta koko ajan paremmaksi ja varmistaa, että saat tarvitsemaasi apua ja tukea.

Tiedosta, että tässä on kyse pohjimmiltaan investoinnista terveyteesi, ei kulusta. Parhaimmillaan pelastat hoitosi ja terveytesi! Mitä arvoa se voisikaan tuoda elämääsi? Annan vielä tyytyväisyystakuun, joten näen tässä sinulle vain mahdollisuuksia...

Huom! Mahdollisuus lähteä mukaan valmennuksen pilottiryhmään päättynyt!

Voit kuitenkin liittyä sisäpiiriini alla olevasta painikkeesta, niin kuulet heti, kun valmennus taas avataan.

Voit maksaa turvallisesti joko verkkopankissa, maksukortillasi, mobiililompakolla tai sähköpostilaskulla. Myös osamaksumahdollisuus.

Et sitoudu muihin maksuihin, kuten kuukausi- tai vuosimaksuihin!

Toivottavasti näen sinut valmennuksessa!

Ystävällisin terveisin,

Janne Makkonen

P.S. Tämä voi oikeasti olla sinulle hyvin ainutlaatuinen mahdollisuus. Tällaista diabeetikoille ja esidiabeetikoille suunnattua erikoistunutta palvelua et löydä ainakaan Suomesta mistään muualta. Apuni saat ilmoittautumalla tästä nyt.