Onko sinun vaikea saada verensokerisi tai painosi hallintaan?

Kaipaatko tehokasta, motivoivaa ja selkeää polkua tueksi?

Tästä verkko-opasmateriaalista voit saada edullisesti ratkaisevaa apua diabeteksesi tai diabetesriskisi hallintaan

Tutustu kaikille diabeetikoille ja tyypin 2 diabeteksen riskissä oleville suunnattuun verkko-opasmateriaaliin, joka on samalla hyödyllinen myös muille diabetesasioista ja VHH-ruokavaliosta kiinnostuneille:

Vähähiilihydraattinen Diabetesohjelma

5 askeleen opasmateriaali vähähiilihydraattiseen diabeteksen hallintaan ja ehkäisyyn

Janne Makkonen
Diabetekseen ja vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin erikoistunut laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri ja kokonaisvaltaisen hoidon puolestapuhuja (tyypin 1 diabeetikko itse)

Jos olet tuskaillut mm. verensokeriongelmien tai painonhallinnan kanssa, niin tämä voi olla tilaisuutesi. Ongelmiin on nimittäin usein mahdollista saada apua, kunhan vain löytää itselleen ne oikeasti toimivat asiat ja syyt sille, miksi ongelmista haluaa eroon...

Onko vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta (VHH) keskeistä apua juuri sinulle?

On hyvin mahdollista, että ainakin jonkinlaisesta versiosta on. Saatat toki tämän jo tietää tai sitten olet epäileväinen. Suosittelen silti jatkamaan lukemista riippumatta näkemyksistäsi ja nykyisestä ruokavaliostasi. Ei ole myöskään väliä, oletko mahdollisesti kiinnostunut tiukemmasta tai lievemmästä hiilihydraattirajoituksesta.

Lukuisten kokemusten lisäksi tutkimukset osoittavat, että tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikot sekä tyypin 2 diabeteksen riskissä olevat voivat hyötyä VHH-ruokavaliosta monin tavoin. Itsekin sain siitä ratkaisevaa apua tyypin 1 diabetekseni hoitoon. Tämä tehokas ja hyödyllinen apu järkevästi toteutettuna on myös sinun ulottuvillasi.

Askel askeleelta etenevä opasmateriaali mahdollistaa edullisen avun ja selkeän polun lukuisille suomalaisille. Opasmateriaali ei kuitenkaan rajoitu mihinkään tiettyyn muottiin, vaan perustuu yksilöllisten tarpeiden ja tilanteiden huomiointiin…

On monia tyylejä toteuttaa vähähiilihydraattisia ruokavalioita niin hiilihydraattimäärien kuin ruoka-aineidenkin suhteen, joten yhtä oikeaa ja kaikille sopivaa tapaa ei ole. Olennaista on löytää se oma ruokavaliotyyli, joka on kuitenkin turvallinen, terveellinen ja kokonaisuutena toimiva. Tässä voin olla apunasi.

Tiivistetysti ilmaistuna vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa kuitenkin mm. viljatuotteiden, perunan, hedelmien ja sokeripitoisten tuotteiden syömistä rajoitetaan enemmän tai vähemmän. Vastaavasti mm. kasvisten syöntiä ja rasvojen käyttöä usein lisätään. Yksinkertaista ja tehokasta...

Verkko-opasmateriaali on sinulle, jos tunnistat seuraavasta itsesi

Opasmateriaali voi sopia sinulle erityisesti silloin, jos jokin seuraavista pätee sinuun:

  • Olet kiinnostunut verensokeritasapainon tehokkaasta parantamisesta ruokavalion avulla, mutta et saa riittävää apua nykyisestä ruokavaliostasi / ravitsemussuositusten mukaisesta ruokavaliosta
  • Haluat pudottaa/hallita painoasi, mutta et ole onnistunut siinä nykyisellä ruokavaliollasi tai ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla (tai et ole onnistunut pysymään näissä)
  • Haluat hallita verensokerin ja painon lisäksi muitakin riskitekijöitäsi, kuten veren rasva-arvojasi (kolesteroliarvoja) tai esimerkiksi verenpainearvojasi erityisesti ravitsemus- ja muiden elintapatekijöiden avulla
  • Hiilihydraattien rajoittaminen tuntuu tai voisi tuntua sinulle syystä tai toisesta luontevalta ja sopivalta ruokavaliomallilta, josta voisi olla myös pitkäkestoisemmaksi ruokavalioksi
  • Noudatat jo jonkinlaista vähähiilihydraattista ruokavaliota, mutta et ole varma, onko se järkevästi/terveellisesti koostettu ja saatko esimerkiksi riittävästi tarpeellisia ravintoaineita (vitamiinit, kivennäisaineet, kuitu jne.)
  • Arvostat luotettavaa ravitsemus- ja terveysopastusta terveydenhuollon ja ravitsemuksen ammattilaiselta, jolla on monipuolista osaamista myös mm. liikunta-asioista + omakohtaista kokemusta ja käytännön ymmärrystä diabeteksesta
  • Kaipaat motivoivaa ja kannustavaa tukea, joka ottaa yksilöllisiä eroja huomioon

Voit saada opasmateriaalista erityistä apua, jos olet esimerkiksi

  • Tyypin 1 diabeetikko (tai muu insuliininpuutosdiabeetikko), jolle verensokeritasapainon hallinta on päivästä toiseen hankalaa ja arvaamatonta
  • Tyypin 2 diabeetikko, jota motivoi diabeteslääkkeiden vähentäminen tai niistä eroon pääseminen
  • Esidiabeetikko / diabetesriskissä ja haluat palauttaa verensokeriarvot normaaliksi / välttää tyypin 2 diabeteksen kehittymisen
  • Mihin tahansa edellisistä ryhmistä kuuluva ja koet jatkuvia vaikeuksia laihduttamisessa ja painonhallinnassa (saatat ehkä olla jo epätoivoinen asian suhteen…)

Pari huomiota opasmateriaalin soveltuvuudesta:

  • Opasmateriaali ei sido ja kehota mihinkään tiettyyn tyyliin, joten diabeteksen lisäksi muut pitkäaikaissairaudet (sydän- ja verisuonisairaudet, munuaisten vajaatoiminta jne.) eivät ole este opasmateriaalin hankinnalle. Näin myöskään mm. vegaaniruokavalio ei ole este. 
  • Opasmateriaali on hyödyllinen ja suositeltava hankinta myös kaikille diabeetikoiden ja diabetesriskissä olevien parissa työskenteleville, kuten myös kaikille diabetesasioista ja yleisesti VHH-ruokavaliosta kiinnostuneille.

Ei opasmateriaali toki aivan kaikille ole

Opasmateriaali ei ole erityisesti silloin sinua varten, jos

  • Etsit lähinnä pikaratkaisuja ongelmiisi, etkä ole valmis miettimään ongelmien syitä, pysyviä ratkaisuja ja toteuttamaan asioita myös käytännössä
  • Etsit pelkästään täysin valmiita ohjeita ja ravintosuunnitelmia (jotka voivat itse asiassa olla este sille, että onnistuisit saamaan pysyviä tuloksia, jos et opi huomioimaan yksilöllisiä tarpeitasi ja mieltymyksiäsi)
  • Ajattelet tietäväsi jo kaiken mahdollisen ravitsemuksesta, diabeteksen hoidosta/ehkäisystä, terveyden edistämisestä ja olevasi muutenkin aina oikeassa. Mitä voisin tarjota sinulle, kun enhän itsekään voi väittää tietäväni kaikkea? Eihän kukaan todellisuudessa tiedä.
  • Sinulla on jokin akuutti sairaus tai terveysongelma, johon kaipaat pikaista apua tai et tiedä, miten asian kanssa pitäisi edetä. Hakeudu tällöin ensin lääkärin hoitoon ja mieti opasmateriaalia tämän jälkeen.

Sinua voi kiinnostaa jo kuulla tarkemmin opasmateriaalista, joten esittelen sen nyt.

ESITTELYSSÄ VERKKO-OPASMATERIAALI...

Vähähiilihydraattinen Diabetesohjelma

Vähähiilihydraattinen Diabetesohjelma on 5 askeleen opasmateriaali vähähiilihydraattiseen diabeteksen hallintaan ja ehkäisyyn

Materiaalisisältö on suomalaisella korkealaatuisella ja luotettavalla verkkokoulutusalustalla (Campwire), mutta tämän tekstipohjaisen materiaalisisällön voi kuitenkin ladata myös omalle laitteelle. Tarvitset siis ainoastaan tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on nettiyhteys, että pääset materiaaleihin.

Opasmateriaali on suunnattu kaikille diabeetikoille tyypistä riippumatta ja tyypin 2 diabeteksen riskissä oleville. Tämän lisäksi se on kuitenkin hyödyllinen myös diabeetikoiden ja diabetesriskissä olevien parissa työskenteleville ja kaikille diabetesasioista (+ VHH-ruokavaliosta) kiinnostuneille.

Opasmateriaalista saat apua vähähiilihydraattisen ruokavalion aloittamiseen ja noudattamiseen turvallisesti ja terveellisesti, kuten myös muidenkin elintapatekijöiden (liikunta, uni, stressinhallinta jne.) huomioimiseen osana kokonaisuutta.

  • Huom! Opasmateriaalissa ei suosita mitään yhtä tiettyä mallia, joten voit hyötyä siitä olitpa kiinnostunut sitten lievästä tai tiukasta hiilihydraattirajoituksesta. Materiaalit sopivat sekä vhh-ruokavaliota aloittaville että sitä jo noudattaville.

Käytännössä saat apua ja tukea tarpeesi mukaisesti mm.

  • Ruokavalion erilaisten ravintotekijöiden riittävyyden ja sopivuuden varmistamiseen
  • --> saat mm. käsityksen itsellesi sopivista hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen määristä ja lähteistä, kuten myös sopivasta energiamäärästä ja ateriarytmistä (ei tarkoita jatkuvaa kalorien yms. kyttäämistä)
  • Verensokeritasapainon ja rasva-arvojen (kolesteroliarvojen) parantamiseen
  • Laihduttamiseen ja painonhallintaan
  • Kokonaisvaltaisesti hyvinvointisi lisäämiseen

Hyvät tulokset ovat aivan mahdollisia, kun vain uskot itseesi ja teet asioita järkevästi. Tarjoan luotettavaa, rehellistä ja kannustavaa tukea. Haluan, että saat hyviä tuloksia ja ennen kaikkea voit hyvin sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Verkko-opasmateriaali ei ole perinteinen tietokirja, vaan askel askeleelta etenevä opastava materiaalisisältö, jonka seuraamisesta voit oikeasti hyötyä käytännössä. 

Aiheyhteyksissä olevat pohdintatehtävät, tukilinkit, erilliset tukioppaat ja osioiden lopusta löytyvät jatkosuositukset auttavat laittamaan asioita käytäntöön.

Huom! Voit selata osioita joko verkkoalustan kautta tai e-kirjamuodossa (pdf-tiedostona). Kaikki osiot (5 askelta) ovat ladattavissa erillisinä e-kirjoina. Tämän lisäksi materiaalit sisältävät vielä mm. erillisiä ladattavia tukioppaita ja ruokareseptejä.

Verkko-opasmateriaaliin sisältyy:

Askel 1: Orientoituminen ja tavoitteiden kirkastaminen (arvo + 20 €)

  • Tämä osio auttaa sinua orientoitumaan materiaalien hyödyntämiseen itsellesi sopivalla tavalla ja samalla myös yleisesti orientoitumaan diabeteksen hallintaan/ehkäisyyn. Osiossa kartoitat mm. lähtötilanteesi, tarkastelet motivaatiotasi ja arvojasi, sekä kirkastat itsellesi sopivat tavoitteet.
  • Saat hyödyllistä tietoa ruokavalioon liittyvien tavoitteiden asettamisesta, kuten myös tavoitteiden asettamisesta yleisesti sekä opit laatimaan/hahmottamaan itsellesi sopivia tavoitteita (mm. verensokeritasapainoon, muihin riskitekijöihin ja tarvittaessa laihtumiseen). Tukenasi toimii erillinen tavoiteopas.
  • Osion tarkoituksena ei ole korvata esimerkiksi lääkärin kanssa asettamia hoitotavoitteitasi, vaan sen sijaan antaa hyödyllistä ja ajantasaista tietoa tavoitteiden asettamisen tueksi sekä motivoida ja kannustaa.

Lisätukena:

  • Tavoiteopas: opas sisältää tietoa ja vinkkejä ruokavalioon ja yleisesti terveyteen/terveysarvoihin liittyvien tavoitteiden suhteen

Askel 2: Ruokavalion toimivan perustan varmistaminen (arvo + 20 €)

  • Tämä osio auttaa sinua hahmottamaan ruokavalioon ja elintapoihin liittyviä asioita, jotka muodostavat perustan toimivalle ruokavaliolle ja joita on syytä tarkastella ensimmäisenä, jos ruokavalion kanssa on erilaisia haasteita. Tarkoituksena on, että tunnistaisit omia mahdollisia muutostarpeitasi.
  • Saat tärkeää tietoa mm. ruokailuun (ateriarytmi, ateriasuunnittelu, ruokien hiilihydraattimäärät jne.), uneen/nukkumiseen, stressinhallintaan ja liikuntaan liittyvistä asioista ja tukea erilaisten asioiden omaksumiseen. Tässä osiossa saat tueksesi mm. ruokavalintaoppaan, hiilihydraattioppaita ja ruokareseptejä.
  • Osio varmistaa näin, että sinulla on tukea ja riittävästi ymmärrystä toimivan ruokavalion perusteisiin, elintapojen yhteisvaikutuksiin ja elämäntilanteiden kokonaisvaltaisiin vaikutuksiin liittyen. Tämä mahdollistaa parhaat tulokset.

Lisätukena:

  • Ruokavalintaopas: opas sisältää tukea terveellisten ja sopivien ruokavalintojen tekemiseen
  • Ruokareseptiopas: opas sisältää helppoja ja nopeita ruokareseptejä ja yleisiä vinkkejä ruokareseptien suhteen 
  • Hiilihydraattiopas: opas sisältää kattavan listan erilaisista ruoka-aineista ja näiden hiilihydraattimääristä (sisältää tavallisista hiilihydraattitaulukoista poiketen myös mm. kasvisten ja marjojen hiilihydraattimääriä)

Askel 3: Ruokavalion toimivan hiilihydraattirajoituksen varmistaminen (arvo + 20 €)

  • Tämä osio auttaa sinua selviämään vähähiilihydraattiseen ruokavalioon liittyvästä sekavasta tiedosta, hahmottamaan olennaisia asioita ja varmistaa, että sinulla on riittävät tiedot vähähiilihydraattisen ruokavalion aloitukseen ja noudattamiseen liittyvistä turvallisuus- ja terveystekijöistä. Osio sisältää lisätukena myös erillisen turvallisuus- ja terveysoppaan.
  • Saat ajantasaista ja luotettavaa yleistä tietoa erilaisista vähähiilihydraattisista ruokavalioista (lievä, kohtalainen ja tiukka hiilihydraattirajoitus), erilaisten tyylien sopivuudesta eri henkilöille ja vähähiilihydraattisten ruokavalioiden järkevästä koostamisesta. Tarkoitus on, että löytäisit itsellesi sopivan tyylin.
  • Osio varmistaa myös ajantasaisen ja luotettavan tiedon vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta tyypin 1 diabeteksen (insuliininpuutos), tyypin 2 diabeteksen ja esidiabeteksen hoidossa / tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

Lisätukena:

  • Turvallisuus- ja terveysopas: opas sisältää tärkeitä vinkkejä turvallisuus- ja terveystekijöiden huomioimiseen vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa, kuten myös mm. tukea sekavasta terveystiedosta selviämiseen

Askel 4: Ruokavalion toimivan kokonaisuuden varmistaminen (arvo + 20 €)

  • Tämä osio auttaa sinua vielä tarkastelemaan ja suunnittelemaan ruokavaliotasi kokonaisuutena, koska ruokavalion toimivuuden ratkaisee aina lopulta kokonaisuus yksittäisen ravintotekijän sijaan (vaikka mm. hiilihydraattimäärillä onkin tärkeä vaikutus). 
  • Opit mm. arvioimaan karkeasti energiantarpeesi ja vahvistat käsitystä itsellesi sopivasta ateriarytmistä sekä hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen sopivista määristä ja lähteistä käytännön tasolla. Saat avuksesi hiilihydraattioppaan lisäksi myös proteiini- ja rasvaoppaat sekä esimerkkisuunnitelmia.
  • Osio varmistaa, että saat kokonaiskuvan ja suuntaa antavan käsityksen asioista, joista voi olla sinulle paljon hyötyä. Ideana ei ole se, että sinun tarvitsisi laskea kaloreita ja energiaravintoaineiden määriä jatkuvasti. Voit toteuttaa asioita juuri itsellesi sopivalla tavalla.

Lisätukena

  • Proteiiniopas: opas sisältää listan erilaisten ruoka-aineiden proteiinimääristä
  • Rasvaopas: opas sisältää listan erilaisten ruoka-aineiden rasvamääristä

Askel 5: Ruokavalion toimivan ylläpidon varmistaminen (arvo + 20 €)

  • Tämä osio auttaa sinua ruokavalion käytännön toteutuksessa ja ylläpidossa antaen eväitä asennoitumiseen, motivaation säilyttämiseen, jatkuvaan oppimiseen ja pysyvien tulosten saavuttamiseen.
  • Saat apua mm. tavoitteiden toteutumisen arvioimiseen ja yleisesti eri asioiden toimivuuden ja vaikutusten tarkasteluun sekä tarvittavien muutosten tekemiseen liittyvissä asioissa.
  • Osio varmistaa, että ymmärrät ruokavalion noudattamisen ja diabeteksen hallinnan/ehkäisyn olevan jatkuva prosessi, jossa aina voi oppia uutta (myös “epäonnistumisista”). Tämä 5 askeleen prosessikin on jatkuva, koska elämäntilanteiden ja terveystilanteiden muutokset voivat johtaa siihen, että on asetettava tavoitteita uudestaan ja tehtävä muutoksia suunnitelmiin.

Opasmateriaalin arvoksi voi siis helposti määritellä + 100 €, kun tarkastellaan kaikkea sisältöä eritellen ja ajatellaan, miten paljon voit siitä parhaimmillaan hyötyä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse maksaa tätä koko summaa, sillä saat kaiken nyt pakettihintaan vain:

49 €

Huom! Opasmateriaalin hinta on esimerkiksi vain hieman yhtä poliklinikkamaksua suurempi. Hyötysi on kuitenkin parhaimmillaan paljon suurempi ja pitkäkestoisempi.

Miten verkko-opasmateriaalin toimitus tapahtuu?

1. Voit hankkia opasmateriaalin milloin tahansa ja helposti klikkaamalla vain alla olevaa painiketta “Hanki materiaalit tästä!”

2. Alla olevasta painikkeesta ohjaudut ostosivulle, jossa voit maksaa opasmateriaalin monipuolisilla maksutavoilla

3. Maksun jälkeen saat heti sähköpostiisi kirjautumisohjeet verkkoalustalle ja välittömän pääsyn materiaaleihin

  • Huom! Saat yhdellä maksulla pysyvän pääsyn materiaaleihin ja aina myös kaikki mahdolliset materiaaleihin tehtävät päivitykset, lisäykset ja parannukset!

Saat verkko-opasmateriaalin nyt edullisesti hintaan 49 €

Voit maksaa turvallisesti ja helposti joko verkkopankissa, maksukortillasi, mobiililompakolla tai laskulla. Myös osamaksumahdollisuus.

Hanki materiaalit tästä!

Jos kuitenkin mietit vielä opasmateriaalin hyötyjä, niin jatka lukemista.

Mitä lopulta hyödyt tästä opasmateriaalista? Mitä hyvää se voisi tuoda elämääsi?

On varmaan selvää, että verensokerin ja muiden riskitekijöiden tehokas hoito voi auttaa ehkäisemään monia lisäsairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia. Tehokas hoito on niin ikään tärkeää jo kehittyneiden lisäsairauksien hoidossa.

Sekin on aika selvää, että tuskin kukaan haluaa lisäsairauksia itselleen. Niiden ehkäisy tai hoitaminen ei silti ole aina niin yksinkertaista.

Opasmateriaali voi parhaimmillaan olla sinulle tehokas apu ja tuki hoitoon. Kuten mainittua, se voi mm.

Auttaa parantamaan verensokeritasapainoasi

Auttaa parantamaan rasva-arvojasi

Auttaa parantamaan verenpainearvojasi

Auttaa laihduttamisessa ja painonhallintaongelmissa

Yksi tärkeä asia verensokeritasapainoon liittyvien asioiden lisäksi on se, että monilla ihmisillä vhh-ruokavalio auttaa säilyttämään energiatasot hyvänä ja pitää kylläisyyden tunteen pitkään poissa. Tämä voi olla ratkaisevassa osassa painonhallintaongelmissa.

Herkkujen mieliteot voivat samalla vähentyä ja esimerkiksi kasvisten käyttö lisääntyä ikään kuin huomaamatta. 

Mahdollisia hyötyjä voi olla monia muitakin. Mainittakoon vielä, että moni kokee saavansa erityisesti viljamäärien vähentyessä apua myös mm. erilaisiin suolisto-ongelmiin, kuten ärtyvän suolen oireyhtymään.

Käytännössä opasmateriaalin hyödyt voivat myös näkyä elämässäsi esimerkiksi siten, että

Diabeteksesi / terveytesi hallinnan tunne lisääntyy

Koet vähemmän stressiä lisäsairauksista

Saat enemmän energiaa ja jaksamista arkeen tai työelämään

Saat enemmän ja laadukkaampaa aikaa lasten, lastenlasten, perheen, puolison tai ystävien kanssa

Saat paremmat mahdollisuudet harrastaa mielekästä liikuntaa tai muita aktiviteetteja

Itsetuntosi paranee, näet paremmin omia mahdollisuuksiasi ja uskot itseesi enemmän

Olennaiset kysymykset hoitomotivaation kannalta voivatkin olla seuraavat: Miksi haluat välttää lisäsairaudet? Mitä merkitystä niiden välttäminen tai hyvä hoitaminen voi tuoda? Jos olet ylipainoinen/lihava, miksi haluat laihtua? Miksi hoitaisit ylipäätään terveyttäsi hyvin?

Todennäköisesti jotkut edellä luettelemistani asioista olisivat sinulle merkityksellisiä hyötyjä.

En tietenkään voi luvata, että saat automaattisesti kaikki mahdolliset hyödyt, varsinkaan välittömästi. On kuitenkin aivan selvää, että voit hyötyä opasmateriaalista parhaimmillaan erittäin paljon ja monella tapaa.

Materiaaleista sanottua

Materiaali on ollut mielenkiintoista luettavaa ja helppo ymmärtää. Reseptit helppoja ja nopeita toteuttaa.

— Asta

Syömiseni on ollut paljon tietoisempaa, kun eri ruokien ja ruoka-aineiden hiilari-, proteiini- ja rasvamääristä on aika hyvä tuntuma. Syömiseeni on tullut myös lisää säännöllisyyttä enkä harrasta juurikaan napostelua. Onnistuminen ei ole kiinni nyt ainakaan tiedon puutteesta.

— Anja-Riitta

"Olen saanut paljon uutta tietoa. Kiitos hyvistä tiedoista sekä resepteistä."

— Merja

Opasmateriaali sisältää ja toimii siis seuraavasti:

Verkko-opasmateriaali ei ole perinteinen tietokirja, vaan askel askeleelta etenevä opastava materiaalisisältö, jonka seuraamisesta voit oikeasti hyötyä käytännössä. 

Aiheyhteyksissä olevat pohdintatehtävät, tukilinkit, erilliset tukioppaat ja osioiden lopusta löytyvät jatkosuositukset auttavat laittamaan asioita käytäntöön.

Huom! Voit selata osioita joko verkkoalustan kautta tai e-kirjamuodossa (pdf-tiedostona). Kaikki osiot (5 askelta) ovat ladattavissa erillisinä e-kirjoina. Tämän lisäksi materiaalit sisältävät vielä mm. erillisiä ladattavia tukioppaita ja ruokareseptejä.

Verkko-opasmateriaaliin sisältyy:

Askel 1: Orientoituminen ja tavoitteiden kirkastaminen (arvo + 20 €)

  • Tämä osio auttaa sinua orientoitumaan materiaalien hyödyntämiseen itsellesi sopivalla tavalla ja samalla myös yleisesti orientoitumaan diabeteksen hallintaan/ehkäisyyn. Osiossa kartoitat mm. lähtötilanteesi, tarkastelet motivaatiotasi ja arvojasi, sekä kirkastat itsellesi sopivat tavoitteet.
  • Saat hyödyllistä tietoa ruokavalioon liittyvien tavoitteiden asettamisesta, kuten myös tavoitteiden asettamisesta yleisesti sekä opit laatimaan/hahmottamaan itsellesi sopivia tavoitteita (mm. verensokeritasapainoon, muihin riskitekijöihin ja tarvittaessa laihtumiseen). Tukenasi toimii erillinen tavoiteopas.
  • Osion tarkoituksena ei ole korvata esimerkiksi lääkärin kanssa asettamia hoitotavoitteitasi, vaan sen sijaan antaa hyödyllistä ja ajantasaista tietoa tavoitteiden asettamisen tueksi sekä motivoida ja kannustaa.

Lisätukena:

  • Tavoiteopas: opas sisältää tietoa ja vinkkejä ruokavalioon ja yleisesti terveyteen/terveysarvoihin liittyvien tavoitteiden suhteen

Askel 2: Ruokavalion toimivan perustan varmistaminen (arvo + 20 €)

  • Tämä osio auttaa sinua hahmottamaan ruokavalioon ja elintapoihin liittyviä asioita, jotka muodostavat perustan toimivalle ruokavaliolle ja joita on syytä tarkastella ensimmäisenä, jos ruokavalion kanssa on erilaisia haasteita. Tarkoituksena on, että tunnistaisit omia mahdollisia muutostarpeitasi.
  • Saat tärkeää tietoa mm. ruokailuun (ateriarytmi, ateriasuunnittelu, ruokien hiilihydraattimäärät jne.), uneen/nukkumiseen, stressinhallintaan ja liikuntaan liittyvistä asioista ja tukea erilaisten asioiden omaksumiseen. Tässä osiossa saat tueksesi mm. ruokavalintaoppaan, hiilihydraattioppaita ja ruokareseptejä.
  • Osio varmistaa näin, että sinulla on tukea ja riittävästi ymmärrystä toimivan ruokavalion perusteisiin, elintapojen yhteisvaikutuksiin ja elämäntilanteiden kokonaisvaltaisiin vaikutuksiin liittyen. Tämä mahdollistaa parhaat tulokset.

Lisätukena:

  • Ruokavalintaopas: opas sisältää tukea terveellisten ja sopivien ruokavalintojen tekemiseen
  • Ruokareseptiopas: opas sisältää helppoja ja nopeita ruokareseptejä ja yleisiä vinkkejä ruokareseptien suhteen 
  • Hiilihydraattiopas: opas sisältää kattavan listan erilaisista ruoka-aineista ja näiden hiilihydraattimääristä (sisältää tavallisista hiilihydraattitaulukoista poiketen myös mm. kasvisten ja marjojen hiilihydraattimääriä)

Askel 3: Ruokavalion toimivan hiilihydraattirajoituksen varmistaminen (arvo + 20 €)

  • Tämä osio auttaa sinua selviämään vähähiilihydraattiseen ruokavalioon liittyvästä sekavasta tiedosta, hahmottamaan olennaisia asioita ja varmistaa, että sinulla on riittävät tiedot vähähiilihydraattisen ruokavalion aloitukseen ja noudattamiseen liittyvistä turvallisuus- ja terveystekijöistä. Osio sisältää lisätukena myös erillisen turvallisuus- ja terveysoppaan.
  • Saat ajantasaista ja luotettavaa yleistä tietoa erilaisista vähähiilihydraattisista ruokavalioista (lievä, kohtalainen ja tiukka hiilihydraattirajoitus), erilaisten tyylien sopivuudesta eri henkilöille ja vähähiilihydraattisten ruokavalioiden järkevästä koostamisesta. Tarkoitus on, että löytäisit itsellesi sopivan tyylin.
  • Osio varmistaa myös ajantasaisen ja luotettavan tiedon vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta tyypin 1 diabeteksen (insuliininpuutos), tyypin 2 diabeteksen ja esidiabeteksen hoidossa / tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

Lisätukena:

  • Turvallisuus- ja terveysopas: opas sisältää tärkeitä vinkkejä turvallisuus- ja terveystekijöiden huomioimiseen vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa, kuten myös mm. tukea sekavasta terveystiedosta selviämiseen

Askel 4: Ruokavalion toimivan kokonaisuuden varmistaminen (arvo + 20 €)

  • Tämä osio auttaa sinua vielä tarkastelemaan ja suunnittelemaan ruokavaliotasi kokonaisuutena, koska ruokavalion toimivuuden ratkaisee aina lopulta kokonaisuus yksittäisen ravintotekijän sijaan (vaikka mm. hiilihydraattimäärillä onkin tärkeä vaikutus). 
  • Opit mm. arvioimaan karkeasti energiantarpeesi ja vahvistat käsitystä itsellesi sopivasta ateriarytmistä sekä hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen sopivista määristä ja lähteistä käytännön tasolla. Saat avuksesi hiilihydraattioppaan lisäksi myös proteiini- ja rasvaoppaat sekä esimerkkisuunnitelmia.
  • Osio varmistaa, että saat kokonaiskuvan ja suuntaa antavan käsityksen asioista, joista voi olla sinulle paljon hyötyä. Ideana ei ole se, että sinun tarvitsisi laskea kaloreita ja energiaravintoaineiden määriä jatkuvasti. Voit toteuttaa asioita juuri itsellesi sopivalla tavalla.

Lisätukena

  • Proteiiniopas: opas sisältää listan erilaisten ruoka-aineiden proteiinimääristä
  • Rasvaopas: opas sisältää listan erilaisten ruoka-aineiden rasvamääristä

Askel 5: Ruokavalion toimivan ylläpidon varmistaminen (arvo + 20 €)

  • Tämä osio auttaa sinua ruokavalion käytännön toteutuksessa ja ylläpidossa antaen eväitä asennoitumiseen, motivaation säilyttämiseen, jatkuvaan oppimiseen ja pysyvien tulosten saavuttamiseen.
  • Saat apua mm. tavoitteiden toteutumisen arvioimiseen ja yleisesti eri asioiden toimivuuden ja vaikutusten tarkasteluun sekä tarvittavien muutosten tekemiseen liittyvissä asioissa.
  • Osio varmistaa, että ymmärrät ruokavalion noudattamisen ja diabeteksen hallinnan/ehkäisyn olevan jatkuva prosessi, jossa aina voi oppia uutta (myös “epäonnistumisista”). Tämä 5 askeleen prosessikin on jatkuva, koska elämäntilanteiden ja terveystilanteiden muutokset voivat johtaa siihen, että on asetettava tavoitteita uudestaan ja tehtävä muutoksia suunnitelmiin.

Opasmateriaalin arvoksi voi siis helposti määritellä + 100 €, kun tarkastellaan kaikkea sisältöä eritellen ja ajatellaan, miten paljon voit siitä parhaimmillaan hyötyä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse maksaa tätä koko summaa, sillä saat kaiken nyt pakettihintaan vain:

49 €

Huom! Opasmateriaalin hinta on esimerkiksi vain hieman yhtä poliklinikkamaksua suurempi. Hyötysi on kuitenkin parhaimmillaan paljon suurempi ja pitkäkestoisempi.

Miten verkko-opasmateriaalin toimitus tapahtuu?

1. Voit hankkia opasmateriaalin milloin tahansa ja helposti klikkaamalla vain alla olevaa painiketta “Hanki materiaalit tästä!”

2. Alla olevasta painikkeesta ohjaudut ostosivulle, jossa voit maksaa opasmateriaalin monipuolisilla maksutavoilla

3. Maksun jälkeen saat heti sähköpostiisi kirjautumisohjeet verkkoalustalle ja välittömän pääsyn materiaaleihin

  • Huom! Saat yhdellä maksulla pysyvän pääsyn materiaaleihin ja aina myös kaikki mahdolliset materiaaleihin tehtävät päivitykset, lisäykset ja parannukset!

Saat verkko-opasmateriaalin nyt edullisesti hintaan 49 €

Voit maksaa turvallisesti ja helposti joko verkkopankissa, maksukortillasi, mobiililompakolla tai laskulla. Myös osamaksumahdollisuus.

Jos kuitenkin mietit vielä opasmateriaalin sopivuutta itsellesi, niin jatka lukemista.

Ehkä mielessäsi on vielä seuraavia kysymyksiä:

Eikö vähähiilihydraattinen ruokavalio olekaan turha ja haitallinen?

  • Ei ole perusteita pitää vähähiilihydraattista ruokavaliota turhana/haitallisena, kun sen toteuttaa fiksusti. Ei vhh-ruokavalio tietenkään ole ihan kaikille ainut oikea ja paras vaihtoehto, mutta mm. useat diabetesliitotkin maailmalla tuovat jo vhh-ruokavalion hyötyjä yhä enemmän esille.
  • Olennaista on ruokavalion järkevä koostaminen itselleen sopivalla tavalla ja muutenkin turvallisuustekijöiden ja kokonaisuuden huomioiminen. Tässä tietysti täytyy tietää, mitä tekee. Asiantunteva ohjaus on monelle tärkeää.
  • Järkevässä vhh-ruokavaliossa on lopulta paljon yhteistä ravitsemussuositusten kanssa (mm. kasvisten painotus ja samantapaiset rasvojen lähteet). Ruokavaliosta riippumatta on tärkeä löytää sellainen tyyli, että se tuo riittävän hyviä tuloksia, mutta on samalla miellyttävä ja mahdollinen noudattaa myös pitkäkestoisesti.

Voitko hyötyä opasmateriaalista, jos noudatat jo vähähiilihydraattista ruokavaliota ja olet saanut siitä jo ainakin jonkun verran hyötyjä?

  • Opasmateriaali on todennäköisesti tästä huolimatta sinulle hyödyllinen mahdollisuus. Saat nimittäin luotettavaa tietoa ja varmistusta siitä, että noudatat vhh-ruokavaliota järkevästi ja saat mm. riittävästi kaikkia tarpeellisia ravintoaineita.
  • Opasmateriaali toimii myös tietopankkina. Etenkin ravitsemuksesta tulee paljon uutta tutkimustietoa jatkuvasti ja erilaisia hämmentäviäkin väitteitä on hyvin paljon. Materiaalien avulla varmistat, että sinulla on ajantasaista ja mahdollisimman luotettavaa tietoa!
  • Materiaaleista saat ravitsemusasioiden lisäksi tukea myös muihin asioihin (mm. yleisesti tavoitteiden asettamiseen, motivaation löytämiseen, liikuntaan, uneen ja stressinhallintaan liittyvät tekijät), joten tämä on paljon enemmän kuin vain ravitsemusmateriaali!

Voitko hyötyä opasmateriaalista, jos olet huomannut olevasi eri mieltä joistakin ravitsemukseen liittyvistä asioista?

  • Suurella todennäköisyydellä voit. Sinun ei tarvitse muuttaa ruokavaliotasi mihinkään sellaiseen suuntaan, johon et ole halukas. Tämä voi olla myös hyvä mahdollisuus haastaa omia näkemyksiäsi. Oletko 100 % varma, että olet oikeassa jostakin asiasta?
  • On myös hyvin mahdollista ja jopa todennäköistä, että olemme kuitenkin suurimmaksi osaksi asioista samoilla linjoilla. Ja kuten todettua, voit hyötyä opasmateriaalista monin tavoin.

Sitooko opasmateriaali sinua johonkin tiettyyn hiilihydraattimäärään ja ruokavaliomalliin?

  • Ei sido. Keskeisenä ideana on mahdollistaa luotettava tuki jonkinlaisen vhh-ruokavalion noudattamiseen. Saat siis tukea olitpa sitten kiinnostunut hyvin lievästä tai tiukasta hiilihydraattirajoituksesta (esim. ketogeenisesta ruokavaliosta).
  • Autan sinua löytämään itsellesi sopivat hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen määrät sekä lähteet, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun täytyisi aina laskea kaloreita ja kytätä pilkun tarkasti ruokien määriä esimerkiksi punnitsemalla. Eikä sitä, että sinun täytyisi aina kieltäytyä kaikista “herkuista”, etkä voisi koskaan poiketa ruokavaliostasi halutessasi.
  • Koska opasmateriaalin idea ei ole missään yhdessä tietyssä muotissa, vaan siinä korostetaan yksilöllisyyttä ja turvallisuustekijöitä, niin se soveltuu myös laajemmalle joukolle.

Sopiiko opasmateriaali, jos sinulla on munuaismuutoksia tai munuaisten vajaatoiminta? 

  • Olet saattanut esimerkiksi kuulla, että vhh-ruokavalio ei ole hyväksi munuaisille, koska se sisältää liikaa proteiinia. Vhh-ruokavalion ei kuitenkaan tarvitse sisältää enemmän proteiinia kuin muiden ruokavalioiden. Materiaalit eivät muutenkaan sido sinua mihinkään tiettyyn hiilihydraattimäärään ja ruokavaliotyyliin.
  • Jos olet kuitenkin jo esimerkiksi dialyysihoidossa, niin on parempi, että noudatat hoitopaikkasi ohjeita ja suunnitelmia ravitsemuksen osalta. Suosittelen ainakin keskustelemaan hoitopaikkasi kanssa ennen opasmateriaalin hankkimista.

Entä jos olet raskaana tai imetät? Tai jos sinulla on raskausdiabetes? 

  • Opasmateriaalissa ei ole mitään yhtä tiettyä ruokavaliota, jota sinun täytyisi noudattaa, joten voit hyötyä materiaaleista myös näissä tilanteissa. Lähtökohtaisesti en kuitenkaan mm. hyvin tiukkaa ketogeenista ruokavaliota näissä tilanteissa suosittele.

Entä jos noudatat vegaaniruokavaliota?

  • Opasmateriaalissa ei ole mitään yhtä tiettyä ruokavaliota, jota sinun täytyisi noudattaa, joten voit hyötyä materiaaleista myös vegaanina. Saat varmasti apua esimerkiksi sopivien ruoka-aineiden valintaan olitpa sitten ns. täysvegaani tai vain kasvispainotteisella ruokavaliolla.

Entä jos olet tyypin 1 diabetesta (tai tyypin 2 diabetesta) sairastavan lapsen/nuoren vanhempi ja kiinnostunut opasmateriaalista? 

  • Opasmateriaali on suunniteltu lähtökohtaisesti aikuisille. Saat kuitenkin varmasti hyödyllistä tietoa tästä huolimatta ja voit soveltaa asioita myös lapsen/nuoren näkökulmasta.

Millä tavalla otan kantaa lääkityksiin ja sairauksiin?

  • En ota opasmateriaalissa kantaa lääkityksiin ja sairauksiin liittyviin asioihin kuin yleisellä tasolla. En voi esimerkiksi suositella sinulle tiettyjä annostuksia diabeteslääkkeisiin tai muihinkaan lääkkeisiin liittyen, vaikka yleisellä tasolla voinkin näihin tarvittaessa ottaa kantaa.
  • Huomioi, että vähähiilihydraattiseen ruokavalioon siirryttäessä diabeteslääkkeiden tarve voi pienentyä huomattavasti ja nopeasti (tyypin 1 diabeetikot toki tarvitsevat silti aina insuliinia). Keskustele lääkärisi/hoitotahosi kanssa näistä asioista aina tarvittaessa. Jos olet syönyt hiilihydraatteja aiemmin runsaasti, on yleensä turvallisinta vähentää hiilihydraatteja vähitellen.
  • Tarkoituksena ei ole muutenkaan korvata hoitokontaktejasi ja mahdollisesti saamiasi hoito-ohjeita, vaan tarjota lisätukea erityisesti ravitsemus- ja elintapahoidon suhteen.

P.S. Jos kuitenkin mietit vielä, niin muutama huomio:

Tämä voi oikeasti olla sinulle ainutlaatuinen mahdollisuus saada edullisesti tehokasta apua ja opastusta terveydenhuollon, ravitsemuksen ja omakohtaista kokemusta diabeteksesta omaavalta ammattilaiselta (et löydä vastaavaa ainakaan Suomesta).

Tällainen kokonaisvaltainen ja suunnitelmallinen paketti tulisi maksamaan henkilökohtaisena palveluna useita satoja euroja...

Nyt sinun ei kuitenkaan tarvitse maksaa tästä läheskään näitä summia, koska olen “monistanut” apuni opasmateriaalin muotoon!

Tiedosta, että tässä on kyse pohjimmiltaan investoinnista terveyteesi, ei kulusta. Yksikin tärkeä vinkki voi olla arvoltaan enemmän kuin opasmateriaali maksaa...

Toivottavasti voin olla apunasi. Valinta on sinun.

Opasmateriaalin saat tästä.

Ystävällisin terveisin,

Janne Makkonen